Izvor:
02.06.2016 u 18:20
0

JEDNOGLASNO USVOJENO: Turci izvršili GENOCID nad Jermenima!

Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid. Rezolucija, pod nazivom "Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine", usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu. Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan a jedan protiv. Ona je usvojena uprkos upozorenjima Turske da će to narušiti odnose dve zemlje, naveo je AFP. Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Jermenima. Nemačka se tako pridružila 27 zemalja koje su već ranije priznale masakr nad Jermenima kao genocid.

Otvarajući debatu predsednik Bundestaga Norbert Lamert je rekao da je današnja vlada Turske nije odgovorna za ovaj događaj iz prošlosti, ali da jeste "odgovorna za ono što će se desiti u budućnosti".

Videli smo da iskren i samokritičan odnos prema prošlosti ne ugrožava odnose sa drugim zemljama, već da je zapravo preduslov za razumevanje, pomirenje i saradnju – rekao je Lamert.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava stav svoje Demohrišćanske unije (CDU) da turski masakr nad Jermenima treba nazvati genocidom, ali nije prisustvovala sednici Bundestaga. Sednici nisu prisustvovali ni vicekancelar Zigmar Gabrijel ni šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, a bila su prisutna samo tri ministra nemačke vlade. Rezolucija, koju su predložili vladajuća nemačka levičarsko-desničarska koalicija i opozicioni Zeleni, u tekstu sadrži i spornu reč "genocid".

Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Nemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Nemačkoj, navodi AFP.

Bundestag je o rezoluciji glasao u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas uoči glasanja u Bundestagu da će ono će biti "test prijateljstva" između Berlina i Ankare. "Rezolucija će biti pravi test prijateljstva" dva naroda, istakao je Jildirim, navodeći da bi bilo iracionalno da je nemački parlament odobri, prenele su agencije.

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

HappyTv.rs
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter