Izvor:
29.05.2016 u 20:19
0

KONAČNO ZAVRŠENI RADOVI: Otvara se NAJDUŽI tunel na svetu

U Švajcarskoj će u sredu biti otvoren najduži tunel na svetu nazvan Gotar koji će prolaziti kroz srce švajcarskih Alpa i povezivati centralni kanton Uri sa jugom zemlje. Tunel je dug 57 kilometara, koštao je oko 12 milijardi švajcarskih franaka, a gradilo ga je 2.400 radnika.

Sada će putovanje vozom iz Ciriha do Milana trajati dva sata i 40 minuta. Tunel Gotar će tako prestići japanski tunel Seikan, koji je sa 53,9 kilometara do sada bio najduži na svetu. Zvanično otvaranje tunela planirano je 1. juna, a osim švajcarskih zvaničnika prisustvovaće predsednik Francuske Fransoa Oland, kancelarka Nemačke Angela Merkel i premijer Italije Mateo Renci.

Potpuna upotreba tunela počeće u decembru ove godine, prenosi AFP. Ideju za izgradnju ovog tunela dao je švajcarski inženjer Karl Eduard Gruner 1947. godine. Bio je to vizionarski projekat, za koji je Gruner kazao da bi mogao biti završen do početka 21 veka. Da bi tunel bio izgrađen iskopano je više od 28 miliona tona stena.

Izgradnja je zvanično započela 1999. godine, ali je bilo mnogo birokratskih i finansijskih problema zbog zabrinutosti u održivost projekta. Građani Švajcarske su konačno na referendumu 1998. godine izglasali da su za izgradnju tunela, uključujući i povećanje putarine, kako bi se izgradnja tunela finansirala.

Tanjug
Foto: Twitter/SwissNet, Inc

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter