Izvor:
27.05.2016 u 20:53
0

JAPANCI U ŠOKU: Obamina izjava u Hirošimi će ući u ISTORIJSKE UDŽBENIKE

Američki predsednik Barak Obama položio je venac u memorijalnom parku u Hirošimi, japanskom gradu na koji su SAD krajem Drugog svetskog rata bacile prvu atomsku bombu.

Obama je prvi predsednik SAD koji je posetio Hirošimu. "Pre 71 godinu, smrt je stigla s neba i svet se promenio", rekao je Obama pred hiljadama žitelja Hirošime, među kojima su bili i oni koji su preživeli atomski napad.

Američki predsednik, koji je u Hirošimu došao zajedno s japanskim premijerom Šinzom Abeom, založio se za "svet bez nuklearnog oružja".

"Osetili smo agoniju rata. Pronađimo hrabrosti, zajedno, da širimo mir i stvaramo svet bez nuklearnog oružja", napisao je Obama u knjizi žalosti.

Obama je odao poštu žrtvama i rukovao se s preživelima napada. Nije uputio izvinjenje, već izrazio nadu da će užasi iz Hirošime dovesti do "moralnog budjenja", navodi AP.

Jedini prethodni američki predsednik koji je razmišljao o odlasku u Hirošimu bio je Džimi Karter 1984. godine, kada već nije bio šef države. Međutim, tada politička klima nije bila povoljna.

U napadima na Hirošimu i Nagasaki 6. i 9. avgusta 1945. poginulo je više od 200.000 ljudi, a gradovi su potpuno uništeni.Obama je u Japanu prethodna dva dana učestvovao na samitu sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7).

Izvor:Beta
Foto:Twitter/ksatnews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter