Izvor:
26.05.2016 u 00:52
0

RASIZAM JAČA U NEMAČKOJ: Kome smetaju nove ,,kinder“ čokolade?

Marketinška akcija proizvođača „kinder čokolade“ osmislila je omote čokolade sa fotografijama iz detinjstva igrača nemačke fudbalske reprezentacije među kojima su i igrači migrantskog porekla.

​Fotografije crnog dečaka na omotu „kinder čokolade“ izazvala je burne reakcije nemačkih desničara na društvenim mrežama.

Fabrika „Ferero“ zamenila je plavokosog dečaka na „kinder čokoladi“ fotografijama iz detinstva Turčina Ilkaja Guandogana i Žeroma Boatenga čiji otac je iz Gane.

Regionalni ogranak anti-islamskog pokreta „Pegida“ kratko je prokomentarisao promenu na omotu pitanjem: „Da li je ovo šala?“, prenosi AP.

​Među komentarima desničara koji su se raširili Nemačkom je i onaj Tomija Frenka, vlasnika jednog restorana, koji je pozvao Nemce preko društvenih mreža da bojkotuju „kinder čokoladu“ dok se „šefovi marketinga te kompanije ne prizovu svesti“.

Nemački satirični magazin „Titanik“ je ubrzo reagovao na desničarsku pobunu sa predlogom da se na omotu čokolade nađu fotografije Adolfa Hitlera i Andreasa Brejvika.

Predstavnici „Ferera“, čije sedište je u Italiji, objavili su da je ta kompanija „protiv bilo koje vrste diskriminacije i mržnje“.

Inače, pokret PEGIDA, što u prevodu doslovno znači Evropske patriote u borbi protiv islamizacije Zapada, je krovna grupa koja koja privlači ekstremne desničare ali njeni čelnicu tvrde da njeni članovi nisu rasisti. Osnovana je 2014. godine i zalaže se za suzbijanje imigracija i odbija ideju integracije imigranata u nemačko društvo, naročito muslimana.

Ovo nije prvi skandal sa Fererovim reklamama u Nemačkoj. Naime, oni su 2013. godine morali da povuku reklamu za čokolade koje su imale za cilj da asociraju na tadašnje nemačke izbore a kontroverzni slogan je glasio – ,,Nemačka glasa belo'' (,,Germany votes white''). Lavina besnih komentara tada je pokrenuta ovom kampanjom, koju su mnogi videli kao propagandu desničarske NPD stranke.

Izvor: Sputnik, Independent
Foto: Twitter/ kefer83512, flinkeworte

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter