Izvor:
25.05.2016 u 15:02
0

AMNESTI INTERNEŠENEL: EU izvozom oružja u Egipat podstiče UBISTVA!

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešenel" je danas optužila gotovo polovinu članica Evropske unije da izvozom oružja u Egipat podstiču ubistva i mučenja u toj zemlji.

U svom najnovijem izveštaju "Amnesti" navodi da su "12 od 28 država članica Unije i dalje jedne od glavnih snabdevača Egipta oružjem i drugom policijskom opremom", prenela je agencija AFP.

Međunarodne organizacije optužuju sadašnjeg predsednika Egipta Abdela Fataha al-Sisija za ultra-autoritarnu i represivnu vladavinu još od 2013. godine, kad je on sa vlasti svrgnuo demokratski izabranog islamističkog predsednika Mohameda Morsija,

"Amnesti" ističe da gotovo polovina članica EU krši zabranu izvoza oružja Egiptu koju je Unija uvela nakon što je u protestima u avgustu 2013. godine ubijeno više stotina egipatskih demonstranata, što je zvanični Brisel nazvao "primerom upotrebe izuzetno preterane sile".

Ta organizacija, sa sedištem u Londonu, istakla je i da strahuje da bi zabrana izvoza oružja Egiptu mogla da bude ukinuta, iako u praksi nije ni bila efikasna u sprečavanju tog izvoza.

Samo tokom 2014. godine su članice EU odobrile 290 dozvola za izvoz vojne opreme Egiptu, u ukupnoj vrednosti većoj od šest milijardi evra – ističe "Amnesti".

Članice EU su u Egipat, između ostalo, izvozile lako oružje i municiju, oklopna vozila, vojne helikoptere, veće oružje i tehnologiju za nadzor.

EU bi trebalo odmah da uvede embargo na izvoz svih vrsta oružja i opreme koji se u Egiptu koriste za teško kršenje ljudskih prava – izjavio je direktor "Amnestija" za kontrolu naoružanja i ljudska prava Brajan Vud.

"Amnesti" je upozorio i da je situacija u Egiptu po pitanju ljudskih prava značajno pogoršana.

Preterana upotreba sile, masovna proizvoljna hapšenja, mučenja i prisilni nestanci su postali deo uobičajenog ponašanja bezbednosnih snaga – upozorila je zamenica direktora "Amnestija" za Bliski Istok Magdalena Mugrabi.

Tanjug
Foto: Twitter/The_NewArab

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter