Izvor:
23.05.2016 u 15:01
0

LOŠA SEZONA NA HIMALAJIMA: Treći planinar poginuo na Mont Everestu!

Indijski planinar Subaš Pol postao je treća žrtva pokušaja osvajanja Mont Everesta u poslednjih nekoliko dana, pošto mu je pozlilo dok se spuštao sa te najviše planine na svetu, da bi ubrzo i preminuo. Predstavnik agencije "Treking Kamp Nepal" koja organizuje ekspedicije, Vangču Šerpas, izjavio je da je Pol preminuo tokom noći, dok su mu lokalni vodiči – šerpasi pomagali da se spusti niz planinu, prenela je agencija AP. Još dva člana Polovog tima, koji su takođe iz Indije, vode se kao nestali još od subote, dok treća članica tima, Indijka kojoj je pozililo, odmara u kampu na nadmorskoj visini koja je bezbedna za zdravlje.

Planinar iz Holandije i planinarka iz Australije preminuli su u petak od visinske bolesti tokom spuštanja sa Mont Everesta, što su prvi smrtni slučajevi na najvišem planinskom vrhu na svetu od početka godine. Više o tome pročitajte OVDE.

Marija Strajdom i njen suprug su pokušali da se popnu na Mont Everest kako bi dokazali da vegani nisu slabi i neuhranjeni.

Poslednjih dana je na Mont Everestu 30 planinara pozlilo ili su dobili promrzline, navode nepalske vlasti.

Na Everest su se popele stotine alpinista ove godine, pošto im je vreme to napokon dozvolilo, posle dve godine katastrofalnih vremenskih neprilika koje su terale penjače dalje od najvišeg vrha sveta. Godine 2014. lavina je ubila 16 šerpasa, pa su penjači većinski odustali od uspona, dok je prošle godine sezona ukinuta zbog žestokog zemljotresa koji je pogodio Nepal.

Penjačka sezona jako je kratka, ako se uzme u obzir broj zainteresovanih planinara – penjanje je dozvoljeno od marta do kraja maja. Nakon toga počinju monsunski vetrovi koji čine ovaj vrh previše opasnim.

Od prvenstvenog uspona 1953. godine (Edmund Hilari i Tenzing Norgej) na Everest su se popele hiljade planinara, ali ih je i više od 250 poginulo pokušavajući.

HappyTv.rs/Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter