Izvor:
23.05.2016 u 02:52
0

PO PRVI PUT U ISTORIJI KIPRA: Evo koja stranka ulazi u PARLAMENT

Vladajući konzervativci vode na danas održanim parlamentarnim izborima na Kipru, dok je krajnje desničarska stranka ELAM na putu osvajanja jednog mesta u parlamentu, što bi bilo prvi put, pokazali su rezultati na osnovu prebrojanih 75 odsto glasova.

Desničarska partija Demokratski skup vodi sa 31 odsto glasova, a sledi je komunistički AKEL sa 25,6 odsto, objavila je izborna služba Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nacionalistička stranka ELAM, sa vezama sa grčkom Zlatnom zorom, zasad ima 3,78 odsto glasova. Ako se takav trend nastavi, ELAM će dobiti bar jedno mesto u parlamentu, s obzirom da je izborni prag 3,6 odsto.

"Kipar će prvi put dobiti nacionaliste u parlamentu", rekao je pred parlamentom lider Zlatne zore Nikos Mihalolijakos, samo nekoliko minuta posle objavljivanja prvih preliminarnih rezultata.

I ankete uoči izbora su nagovestile mogućnost da pobedu odnesu konzervativci, koji podržavaju predsednika koji vodi mirovne pregovore u cilju ujedinjenja etnički podeljenog ostrva.

Nešto više od 540.000 ljudi imalo je pravo glasa na izborima za 56 poslanika Predstavničkog doma kiparskog parlamenta, gde snage odmeravaju pre svega desničarska partija Demokratski skup i komunistički AKEL, dok je na trećem mestu centristička Demokratska partija.

Iako Kipar ima izvršni sistem vlasti i predsednik se bira odvojeno, današnje glasanje se smatra testom popularnosti predsednika Nikosa Anastasijadesa, kome ističe mandat 2018, ocenio je Rojters.

Anastasijades predstavlja grčke Kiprane u pregovorima sa turskim Kipranima kako bi se ujedinilo ostrvo, podeljeno 1974. u turskoj vojnoj invaziji izazvanoj pučem koji je inspirisala Atina, navodi britanska agencija.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter