Izvor:
18.03.2017 u 20:17
0

Nemački mediji: MERKEL DOMINIRALA, TRAMP SE SPETLJAO!

Tokom susreta nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika SAD Donalda Trampa, ona je nastupala suvereno, dok je Tramp bio vidno napet, ali sastanak nije prošao loše, ocenjuje nemački Dojče vele (DW).

Obe strane trudile su se da istakanu međusobne sličnosti, a da razlike prikažu manjim nego što jesu, ili da ih uopšte ne pominju, pri čemu je domaćin bio primetno napet, navodi DW.

Tramp je treći američki predsednik sa kojim se Merkelova sastaje na položaju kancelara.

Kako se navodi, Merkel je suvereno nastupajući prelazila sve tačke: zajedničke vrednosti, posvećenost NATO, otvorene granice unutar EU, slobodna trgovina, takođe poboljšanje odnosa sa Rusijom – ali tek kada se reši kriza u Ukrajini.

Jedino čime je kancelarka "bocnula" predsednika je rečenica: "Bolje je razgovarati, nego ogovarati".

DW navodi da je Merkel time ciljala na kritiku na njen račun u vreme dok je Tramp bio kandidat, a napominje da bi Tramp želeo da se to zaboravi, kao i da je bio posebno ljubazan i učtiv prema svojoj gošći.

Kancelarka je u toku sastanka obećala više novca za odbranu, a Tramp je izrazio posvećenost NATO.

Međutim kako piše DW, oni će zadržati svoje različite predstave o na primer trgovini. Tokom konferencije za novinare Tramp nije pomenuo TTIP, sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, dok je kancelarka istakla da bi obe strane imale koristi od tog sporazuma.

Najvažnije pozicije Merkelove su njeno divljenje prema SAD, njena nepokolebljivost u vezi sa NATO i EU i njena posvećenost zapadnim vrednostima.

Međutim, političke pozicije Donalda Trampa su delimično nejasne, zbog njegovih komentara prošle godine, a iskusni političari poput Merkel i japanskog premijera, polako mu pomažu da se jasno pozicionira, navodi DW.

Tramp još uvek "odrasta" u ulozi predsednika, a Angela Merkel bi trebalo da mu pomogne, ukoliko to dozvoljavaju nemački interesi jer, od podele Zapada niko ne bi imao koristi – čak ni njihovi neprijatelji, piše DW.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter