Izvor:
10.03.2017 u 22:22
0

OTKRIĆE GODINE: Buldožer iz mulja izvukao džinovsku statuu! (VIDEO)

Najnovije otkriće arheologa u Egiptu u blizini antičkih ruševina Heliopolisa nedaleko od Kaira jeste ogromna statuu za koju smatraju da bi mogla da predstavlja faraona Ramzesa II, jednog od najpoznatijih egipatskih vladara.

Kolos, čija glava je izvučena iz blata buldožerom, veličine je oko osam metara, a otkrio ju je tim sastavljen od arheologa iz Nemačke i Egipta.

Egiptolog Kaled Nabil Osman rekao je da je statua "impresivno otkriće", kao i da su na lokalitetu pronađeni osim delova te statue, i delovi još jedne.

Prema njegovim rečima, oblast u kojoj je pronađena statua nedaleko od Kaira, puna je antikviteta koji su u njoj zakopani.

To je bilo glavno kulturno mesto antičkog Egipta, a čak ga i Biblija pominje – rekao je on i dodao da je tužna vest da će cela ta oblast morati da bude očišćena.

Ramzes II vladao je Egiptom pre više od 3.000 godina i za vreme njegove vladavine izgradjene su velike gradjevine, čije slike se mogu videti na mnogim arheološkim lokalitetima širom zemlje.

Jedna od statua koje predstavljaju Ramzesa II može se videti u Luksoru, ali i u Abu Simbelu blizu Sudana. Egipat je bogat blagom iz antičkog perioda, a veliki broj tog blaga i dalje je zakopan pod zemljom, pišu poznate svetske novine!

Izvor: Blic
Foto: YouTube Printscreen/Reuters

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter