STRUČNJACI O EGIPATSKOM AVIONU: Teroristički napad uzrok nestanka?

 

Postoji nekoliko scenarija koji su mogući uzrok jutrošnjeg nestanka aviona Idžiptera sa 66 putnika i članova posade, a stručnjaci ističu da je teroristički napad najverovatniji (više o nestanku aviona pročitajte OVDE).

- Veća tehnička greška, kao što je eksplozija motora, malo je verovatan uzrok - izjavio je stručnjak za aeronautiku Džerard Felcer, ukazujući da je u pitanju relativno nov avion A320 iz 2003.

On je dodao da je A320 najbolje prodavana letelica srednje veličine na svetu koja svakih 30 sekundi uzleće ili sleće širom sveta.

Bivši direktor francuske avijacijske službe za istragu i analizu Žan-Pol Truad izjavio je da je to moderan avion i da "u ovom incidentu kvalitet aviona i održavanje ne mogu biti dovedeni u pitanje". Eksperti, takođe, veruju da je malo verovatno da je avion oboren sa zemlje.

- Ne možemo isključiti mogućnost da ga je greškom oborila druga letelica, ali to je nešto što bi se već saznalo - dodao je Felcer.

Oblast oko severnog dela Egipta je jedna od najpraćenijih regiona na svetu, uključujući i satelitsko nadgledanje, rekao je Felcer, napominjući da bi zato bilo jako teško prikriti takve informacije, preneo je AFP.

Truad navodi da tehnički problemi, kao što su zakazivanje motora ili izbijanje požara, ne dovode do "momentalne nesreće" i da posada ima vremena da reaguje.

- U ovom slučaju, posada nije ništa rekla - kazao je Truad.

Ukoliko se ispostavi da je u pitanju bio bombaški napad, istražitelji će morati da odgovore kako je ona dospela u avion, navodi AFP.

Felcer navodi da je "uvek moguće uneti bombu u avion jer je stoprocentna zašita nemoguća".

Egipatske i francuske vlasti razmenile su izraze saučešća, a više o tome možete pronaći OVDE.

 

Tanjug
Foto: Twitter/dejbanlaw

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:00  Provodadžija
22:00  Provodadžija
23:20  Novajlije - Nominacije
02:30  Posle ručka