Izvor: Blic.rs
22.01.2021 u 10:34
0

BRITANSKI JAVNI DUG DOSTIGAO NOVI REKORD: Slab oporavak maloprodaje u decembru

Britanska maloprodaja se neznatno oporavila u decembru, pošto su trgovci otvorili prodavnice nakon četvoronedeljnog zatvaranja uvedenog u novembru radi sprečavanja širenja koronavirusa, dok je javni dug u tekućoj finansijskoj godini dostigao novi rekordan nivo.

Promet u trgovini na malo je porastao u decembru za 0,3 odsto, daleko manje od očekivanja ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali rast od 1,2 procenta, pokazuju današnji zvanični statistički podaci.

U celoj 2020. godini, britanska maloprodaja je pala za 1,9 procenata, što je najveća stopa zabeležena u jednoj kalendarskoj godini, pri čemu je prodaja odeće opala za više od 25 odsto.

ZANIMAĆE VAS OVO

LONČAR: Građani su izabrali dobar put, put prevencije

GRAĐANI OČEKUJU POPUŠTANJE MERA: Danas sednica Kriznog štaba

U BEOGRADU OTVORENI NOVI PUNKTOVI ZA VAKCINISANJE: Skoro 170.000 građana zainteresovano za cepivo

TOPAO JANUARSKI DAN: Umereno oblačno, temperatura do 16 stepeni

„DOPUSTITE DA SKLOPIM OČI, IDEM…“ Poslednja PORUKA pokojne MIRE ledi krv u ŽILAMA! (FOTO)

Maloprodaja je ostvarila bolji rezultat od ostalih oblasti u sferi potrošnje, jer su se potrošači okrenuli kupovinama u internet prodavnicama, gde je promet prošle godine skočio za 46,1 posto.

Funta je nakon objave statističkih podataka o maloprodaji blago oslabila prema dolaru i evru. Istovremeno, zaduživanje britanskog javnog sektora je u decembru iznosilo 34,1 milijardu funti (46,65 milijardi dolara), a od aprila, kada je počela tekuća finansijska godina, dostiglo je rekordnih 270,8 milijardi funti (369,88 milijardi dolara).

Javno zaduživanje nastavlja da raste zbog dodatnih rashoda vezanih za finansijsku pomoć milionima domaćinstava, a čiji je cilj podrška potrošnji i smanjenje nezaposlenosti.

Vladini ekonomski prognostičari su u novembru predviđali da će zaduživanje u finansijskoj 2020/21. godini dostići 394 milijarde funti, što je ekvivalentno iznosu od 19 odsto BDP-a, najviše od Drugog svetskog rata.

Današnji podaci pokazuju da je ukupan dug britanskog javnog sektora dostigao 2,13 biliona funti, odnosno 99,4 procenta BDP-a. To je najviši nivo od finansijske 1962. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter