13°C

Beograd

Photo: twitter/Oprah Winfrey

Izvor: klix

KO JE AMANDA? Mlada pesnikinja oduševila svet na inauguraciji Bajdena (VIDEO)

Amanda Gorman je najmlađa pesnikinja koja se obratila na inauguraciji predsednika SAD a sunarodnike je juče pozvala na jedinstvo i zajedništvo.

Na inauguraciji novoizabranog predsednika Džoa Bajdena obratila se svojim djelom "The Hill We Climb".

- Kada dođe dan pitamo se gde možemo da pronađemo svetlost u ovoj beskrajnoj senci - reči su kojima počinje njena poema koju je recitovala pet minuta.

Osvrnula se i na nasilni ulazak pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u Kongres.

- Videli smo silu koja je htela da uništiti našu naciju, uništiti našu državu značilo bi odlaganje demokratije. I skoro da su uspeli u tome. Demokratija se može privremeno odložiti, ali se ne može trajno poraziti - poručila je 22-godišnja Gorman.

U poemi je sebe opisala kao "mršavu crnkinju koja je potekla od robova i koju je samohrana majka odgojila tako da može da sanja da bude predsednica".

Oduševljenje Amandom Gorman iskazali su i Opra Vinfri, bivše prve dame SAD-a Mišel Obama i Hilari Klinton. Rođena je 1998. u Los Angelesu, a kao dete je imala govornu manu, baš kao i predsednik Bajden. Nagrađivana je za svoja dela i studirala je sociologiju na Harvardu. Svoju prvu knjigu "The One for Whom Food" je objavila 2015. godine, a tokom ove godine bi trebalo da objavi i slikovnicu "Change Sings", prenosi BBC.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar