Izvor:
24.01.2017 u 20:36
0

Trgovina velikih: Rusi PRIZNAJU KOSOVO u zamenu za Krim?

Kosovo bi moglo da bude iskorišćeno kao ustupak u novoj eri pomirenja SAD i Rusije, smatraju britanski analitičari. U Moskvi ne isključuje mogućnost da bi SAD mogle da iznesu ponudu “Krim za Kosovo“.

Donald Tramp i Vladimir Putin dele svet i počinju od Srbije, ukratko ovo bi mogao da bude opis svih analiza, koje su se proteklih dana pojavili kako u zapadnim, tako i u ruskim medijima. Naime, u skladu sa očekivanjima da će doći do poboljšanja odnosa između dve supersile, koje su najgorim odnosima još od Hladnog rata, politički analitičari kažu da će doći i do novog detanta, odnosno nove podele interesnih sfera. U svim tim analizama, Srbija, odnosno naša južna pokrajina Kosovo i Metohija su neizostavan činilac.

Najglasniji u svojim analizama su Britanci, koji u mogućim scenarijima razrešenja loših odnosa između SAD i Rusije ne isključuju ni sukobe na Balkanu.

Kosovo bi moglo da bude iskorišćeno kao ustupak u novoj eri pomirenja SAD i Rusije, smatra nekadašnji britanski ministar Denis Mekšejn u analizi situacije u regionu i odnosa na relaciji Tramp-Putin-Beograd-Priština, ali ističe da bi takav scenario mogao da uvede ionako turbulentan region u novi otvoreni konflikt.

On, u autorskom tekstu za londonski "Indipendent" piše da je Tramp rešen da drastično popravi odnose sa Vladimirom Putinom i Rusijom, za koje je rekao da su u “još gorem stanju nego za vreme hladnog rata”.

Mekšejn, koji je obavljao funkciju ministra zaduženog za Balkan u britanskom Forin ofisu, navodi da bi jedan od njih mogao da ima sledeći scenario: Vladimir Putin, inače veliki saveznik Srbije, traži od Trampa da podrži zvanični Beograd u sporu sa Prištinom. Takav epilog, smatra Mekšejn, mogao bi da uvede ionako turbulentan region u novi otvoreni konflikt koji bi ubrzo prerastao u još jedan krvavi rat.

S druge strane,Meri Dajevski kolumnistkinja “Gardijana” i vodeći ekspert za Rusiju u Velikoj Britaniji smatra da bi Moskva mogla da bude ta koja će napraviti veliki ustupak tako što će priznati Kosovo u sklopu uspostavljanja novih odnosa Amerike i Rusije.

Ona kaže da bi Moskva mogla da prizna Kosovo kao deo paketa dogovora, čiji bi cilj bio zatvaranje različitih posthladnoratovskih diplomatskih problema koji su ugrozili odnose između sila.

Dejevski se, kako se navodi, redovno sastaje sa liderima Kremlja kroz grupu “Valdaj“. Upravo iz ove grupe stiže odgovor na njenu izjavu i odbacuje takva vrsta trgovine između Rusije i SAD.

– Mislim da nema osnova da se pokreće pitanje priznanja Kosova. Zapravo, problem Kosova na Balkanu se nikako ne može dovoditi u vezu sa rusko-američkim odnosima, pa je samim tim trgovina te vrste nemoguća. Drugačije rečeno, Kosovo nije tema razgovora dveju zemalja i ne verujem da će se naći na dnevnom redu. Samo u slučaju da se situacija na Balkanu naglo pogorša i da se pojavi novo žarište, koje ugrožava međunarodnu i regionalnu bezbednost, pitanje Kosova bi moglo da se pokrene između Kremlja i Bele kuće. Ali, trenutno ne postoje faktori koji bi mogli da promene stav Kremlja o teritorijalnoj celovitosti Srbije – kaže za "Sputnjik" Andrej Sušencov, programski direktor Valdajskog kluba, ekspert za spoljnu politiku SAD i šef ruske agencije Spoljna politika.

Ipak, Igor Pšeničnikov, savetnik direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja, ne isključuje mogućnost da bi SAD mogle da iznesu ponudu “Krim za Kosovo“. Ali, on je uveren da Moskva na to neće pristati ni pod kakvim uslovima.

– Priznanjem Kosova mi bismo izdali našeg glavnog saveznika na Balkanu, a takođe bi to bio i signal svima onima koji su separatistički raspoloženi u Srbiji. Osim toga, priznanje Kosova od strane Rusije bi značilo i kršenje postojećeg sistema međunarodnog prava, to bi bio nemoralan čin, i zato Rusija na to nikada neće poći – zaključuje Pšeničnikov.

Podsećanja radi, prošlog meseca je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da “Srbija može u potpunosti da računa na podršku Rusije u zaštiti teritorijalnog integriteta kada se radi o Kosovu“.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva, YouTube Printscreen/liarpoliticians, Twitter/University of Birmingham

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter