32°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

NOVA OPASNOST PRETI ITALIJI: Nema više pesme sa balkona, svi su zabrinuti

Rekordan broj umrlih od koronavirusa u Italiji: juce je 9950 osoba podleglo zarazi, broj preminulih lekara se popeo na 51, a pet sedmica nakon početka epidemije u Italiji je registrovano ukupno 86. 498 zarazenih, pa je po broju pozitivnih na koronavirus Italija je premašila ukupan broj oboljelih u Kini.

Stručnjaci koji prate širenje epidemije koronavirusa u Italiji tvrde da postoje čvrsti dokazi da je broj zaraženih deset puta veći od broja koji se zvanično saopštava na dnevnim konferencijama za medije, i da on dostiže cifru od oko 600 hiljada. Niko ne krije podatke, vec Civilna zaštita raspolaže i saopštava brojeve samo na osnovu broja onih koji su testirani na virus.

Mesec i po dana od početka epidemije i restriktivnih mera, generalno raspoloženje građana u Italiji se menja. Mediji upozoravaju na oprez, građani su prestali da pevaju sa balkona i u 18h više niko ne izlazi kako bi pesmom rasterivao strah

Mediji objavljuju ankete sa ljudima u supermerkatima, a poruka je da se "strah pretvorio u ljutnju".

U supermarketima ima dovoljno hrane, ali mnogi ljudi, koji su se već ranije borili da sastave kraj s krajem, nemaju novaca da to plate. Takođe građani javljaju da su pojedini veliki distributeri hrane povećali cene.

"Gladni smo ", sve češce se čuje od ljudi koji su ostali bez posla i bez para,.Neko od njih plače, neko šapuce, a oni besni pokušavaju da uzmu hranu u supermarketima a da ne plate.

"Nisam ja kriv što sam zaključan u kući, što sam ostao bez posla. Ako Italijani više nemaju novca za prehranu svoje dece, napast će supermarkete kako bi dobili hranu. Oni će napraviti revoluciju" poručuje jedan ljutiti građanin u videu koji se vrlo brzo proširio društvenim mrezama.

Supermarket u Palermu bio je na udaru dvadesetak porodica koje su napunile kolica sa robom i pokusale da izađu a da ne plate. Intervenisala je policija.

"Pitajte ih sada zašto više ne pevaju sa balkona", porucuje novinar koji je izveštavao o incidentu.

Protesti za sada jos nisu masovni, ali je jasno da ce država ubrzo morati i ovome povesti računa. Mere koje su do sada donesene za ublažavanje ekonomske strane krize kasne.

Ovim raskorakom u broju testiranih i stvarno zarazenih (a ne testiranih) može se objasniti činjenica zašto je u Italiji, prema zvničnim podacima, smrtnost od koronavirusa tako visoka - 24. marta 2020. godine, smrtnost je bila je blizu 10% u Italiji, dok je u drugim zemljama između 1 i dva procenta, u Kini je smrtnost bila 4%, a Nemačkoj tek 0,5%.

Vlada priprema novi dekret, i prema dostupnim informacijama karantin se produžava za najmanje još dve sedmice po prestanku sadašnje odluke vlade koja je na snazi do 3. aprila.

"Epidemija je usporila svoj put, ali čak i najmanja propuštanja zabrana koje su na snazi rizik su da se broj infekcija ponovno poveća i samim tim produži karantin na mnogo duži period, poručili su predsednici dve najvažnije državne zdravstvene institucije Visokog Instituta za Zdravstvo, Silvio Brusaferro i Visokog Zdravstvenog Vijeca, Franco Locatelli.

Stručnjaci upozoravaju da će možda trebati sedmice, a moguće i nekoliko meseci kako bi se vratilo u normalan život.

“Sa matematičkog stanovišta moguće je verovati da ce epidemija koronavirusa biti zaustavljena samo kad je vrijednost R0 (nula-nula, indeks zaraznosti) manja od 1. To znači da će biti potrebno doći do trenutka kada svaki zaraženi pojedinac ne zarazi ni jednu drugu osobu. I ovo je već dovoljno da shvatimo koliko dug put još može biti”, kaže Franco Locatelli.

Po drugi put od kako je pocela epidemija koronavirusa naciji se obratio Italijanski predsjednik Sergio Matarella .

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti