Izvor:
17.12.2016 u 15:41
0

Žestoki sukobi: Policija RAZBILA demonstracije kod skupštine!

Policija je rano jutros, primenom sile, okončala višečasovnu blokadu izlaza poljskog parlamenta koju su uspostavili demonstranti tvrdeći da su poslanici vladajuće stranke prekršili Ustav nezakonitim usvajanjem budžeta za 2017. godinu.

Lider vladajuće Partije pravde i razvoja (PiS) Jaroslav Kačinski napustio je parlament rano jutros nakon što je policija upotrebila silu kako bi demonstranti odblokirali izlaz iz zgrade, pokazuju televizijski snimci, javlja Rojters.

Usvajanje budžeta je izazvalo najveće političke tenzije posle više godina u Poljskoj i najdramatičniju eskalaciju sukoba između opozicije i vladajuće PiS otkako je došla na vlast u oktobru 2015.

– PiS je prešla određenu liniju i ništa više neće biti isto – rekao je novinarima ispred parlamenta Tomaš Simonjak, potpredsednik najveće opozicione stranke Građanska platforma.

Poslanik opozicione stranke Jerži Mejštovič izjavio je za TVN24 da je policija upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstante koji su pokušali da spreče prolaz automobilima u kojima su se nalazili Kačinski i premijerka Beata Šidlo.

Portparol policije Mariuš Morezk negirao je da je policija upotrebila suzavac, ali je potvrdio da je upotrebila fizičku silu kako bi rasterala demonstrante, dodavši da je okupljanje ispred parlamenta proglašeno nezakonitim počev od ponoći.

Poljska opozicija optužuje PiS da je prekršila Ustav nakon što je predsednik parlamenta Marek Kučinski naložio da se ključno glasanje o budžetu za narednu godinu održi ispred glavne sale i zabranio medijima da snimaju glasanje.

To je bilo prvi put otkako je Poljska izašla iz komunizma 1989. da su zasedanje Donjeg doma parlamenta i glasanje o budžetu održani ispred glavne sale, primećuje britanska agencija.

– Navodno zasedanje je bilo nezakonito i tačka. Ovo je ustavna kriza – istakao je lider Građanske platforme Gžegož Shetina.

Opozicija tvrdi da je glasanje o budžetu bilo nezakonito i da je nemoguće potvrditi da je bio prisutan potreban broj poslanika.

Partija PiS je ranije ove nedelje najavila plan o smanjenju pristupa medija parlamentu, što je izazvalo rasprostranjene prosteste nedržavnih medija i opozicije usled zabrinutosti da desničarska vlada namerava da ograniči slobodu medija, podseća Rojters.

Tanjug
Foto: Twitter/TelegraphNews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter