12°C

Beograd

Photo: Arhiva Tanjug

Izvor: Telegraf.rs

Koronavirus u čak 30 zemalja sveta: SZO navodi da nema pandemije, Italija blokirana!

Smrtonosni virus koji je odneo više od 2.600 života i od kog je zaraženo najmanje 80.000 ljudi sve je bliži Srbiji. U Italiji je prvi slučaj virusa potvrđen prošle nedelje, a do sada je preminulo najmanje sedam osoba, dok je više od 220 osoba zaraženo. U blokadi je više italijanskih gradova. Zatvorene su škole, obdaništa, bioskopi i zabranjena su javna okupljanja.

Zbog situacije u Italiji, ozbiljno su reagovale vlasti zemalja u regionu. Juče je Ministarstvo zdravlja Srbije pojačalo nadzor putnika na granicama, i u Crnoj Gori je stepen opreznosti podignut na viši nivo, a slovenački zvaničnici su naveli da su spremni na zatvaranje granice ukoliko je to potrebno. I Hrvatska je spremna za sve neophodne mere.

Radna grupa Ministarstva zdravlja za kontrolu virusa Covid-19 održala je hitan sastanak u cilju preduzimanja adekvatnih mera povodom novonastale situacije u vezi širenja ovog virusa. 

POČINJE SUĐENJE UBICI SA TVITERA: Sve što treba da znate o monstruoznom zločinu koji je UZNEMIRIO I RASTUŽIO SRBIJU

Tedros Adanom Gebrejsus, generalni direktor SZO, rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da upotreba reči pandemija ne odgovara činjenicama, dodajući da se moramo fokusirati na sprečavanje dok se pripremamo za potencijalnu pandemiju.

Danas će se predsednik Aleksandar Vučić sastati sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom. Sastanak je najavljen za 9 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Iz časa u čas:

07: 20  Italijanski lekar koji je došao na odmor na Kanarska ostrva pozitivan je na koronavirus, saopštile su zdravstvene vlasti ovog dela Španije. On je trenutno u izolaciji i njegovi rezultati testa će biti poslati u Madrid na drugu analizu kao što se čini po španskim propisima u slučaju sumnje na koronavirus.

On je treća osoba u Španiji pozitivna na virus, posle jednog Britanca na Majorki i Nemca na Kanarskim ostrvima.

07:10  U Rimu će danas biti održan sastanak ministara zdravlja Italije, Slovenije, Austrije, Nemačke, Francuske i Švajcarske posvećen suzbijanju koronavirusa.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je nakon sednice Kriznog štaba povodom izbijanja epidemije koronavirusa u susednoj Italiji, mere prevencije, koje sadrže i upozorenje građanima za putovanje u pogođene italijanske regije.

U Rim dolazi i hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš. Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da je Slovenija spremna i da zatvori granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa, javljaju slovenački mediji.

Podsetimo, juče je resorno ministarstvo naložilo je da se studijska putovanja i ekskurzije u Italiju odlože do stabilizacije zdravstvene situacije u toj zemlji.

Istovremeno, iz Ministarstva spoljnih poslova data je preporuka građanima Srbije da ne putuju u regije koje je Vlada Italije označila kao kritične.

Nažalost, pojavila se i informacija koja je dodatno zabrinula lekare širom sveta. Naime, u Kini je doneta odluka da svi pacijenti koji su izlečeni od koronavirusa moraju ponovo u dvonedeljni karantin pošto je ustanovljeno da su većina njih i dalje nosioci opasnog virusa, a nije poznato da li su zarazni.

U apotekama širom Hrvatske vlada nestašica zaštitnih maski, zbog velike potražnje usled panike koja je zavladala zbog mogućnosti širenja novog koronavirusa.

VREMENSKA PROGNOZA ZA 25.FEBRUAR: Sunačno i toplo, do 20 stepeni!

Zbog straha od zaraze policija je juče obezbeđivala kontrolne punktove oko gradova koji su u karantinu na severu Italije.

Hrvatska, Mađarska i Irska savetovale su svojim građanima da odlože putovanja u područja koja su pogođena virusom, a Italijani koji putuju u inostranstvo već su osetili posledice, pa je tako policija u francuskom gradu Lionu zaustavila autobus iz Milana radi zdravstvenih pregleda, a putnicima Alitalije koji su stigli na Mauricijus pretili su karantinom.

Evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides izjavila je u Briselu da su dešavanja tokom vikenda pokazala koliko brzo ova situacija može da se promeni.

- Moramo da shvatimo ovu situaciju vrlo ozbiljno, ali ne smemo da se prepustimo panici i što je još važnije, dezinformacijama - istakla je ona.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti