5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Kurir.rs

ERDOGANOVA NOĆNA MORA: Libijski maršal dao uslove za mir u zemlji!

Komandant Libijske nacionalne vojske, general Kalifa Haftar, rekao je da su mir i primirje u Libiji mogući samo nakon "eliminacije" terorista i oružanih grupa, kao i proterivanja plaćenika iz zemlje, koje je poslala i finansirala Turska.

U svom govoru demonstrantima protiv turske invazije koja se okupila u Bengaziju i brojnim gradovima istočne Libije, obećao je turskom predsedniku Taijipu Erdoganu da će "Libija postati grob teroristima i njegovim plaćenicima", podsećajući na sudbinu terorista u Bengaziju i na obalama zaliva Sirte .

TO MOŽE SAMO DŽEJ LO Pogledajte pevačicino izvajano telo

- Mir neće doći u našu zemlju sve dok oružane milicije i plaćenici koje je Erdogan poslao u Libiju ne budu poraženi, razoružani i proterani. Čak i ako izdajnici pozovu sve plaćenike na svetu, Libijska nacionalna vojska neće stati dok se Tripoli ne vrati kući. Nećemo zanemariti činjenicu da su zbog toga naši sinovi žrtvovani za svoje živote i nećemo odstupiti od njihovih principa sve dok Tripoli nije slobodan, siguran i miran grad za sve Libijce - rekao je general Haftar. 

- Nećemo prestati da se borimo protiv terorističkih grupa i proteraćemo ih iz zemlje, a samo u tom slučaju biće objavljeno trajno primirje. Naše trupe su u srcu Tripolija. Oslobođenje glavnog grada nije daleko - dodao je vođa Libijske nacionalne armije.

LAVROV OŠTRO KRITIKOVAO TRAMPA: Plan predsednika SAD će destabilizovati Bliski istok!

Podsetimo, krajem januara je potvrđeno da Turska planira da izgradi vojnu bazu u blizini Tripolija. Zatim su se dve fregate turske mornarice približile Tripoliju i iskrcale turske vojnike i oklopna vozila, mada je Ankara rekla da nema nameru da povećava kontingent u Libiji.

Takva izjava je bila od presudne važnosti za podršku Haftara od strane Moskve u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je Velika Britanija predstavila rezoluciju o nametanju primirja u Libiji. Dokument je sačinjen nakon berlinskih razgovora 19. januara, ali ruski uzdržani dokument ne čini obavezujući dokument. Neposredno pre glasanja, Rusija je pokazala oklevanje.

- Libijci nisu spremni da primene rezoluciju - rekao je ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzija, bez većeg pojašnjenja.

Prema Moskvi, primirje koje je uvela UN neće potisnuti libijske sukobljene strane da pokušaju naći političko rešenje.

- Ultimatumi poput ovih nemaju moć prisiljavanja Libijaca da započnu pregovore što je pre moguće. Ako se ta rezolucija ne sprovede, podsetićemo vas na ono što smo rekli danas - rekao je Nebenzja tokom glasanja 12. februara u Savetu bezbednosti UN-a. 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar