Izvor:
14.12.2016 u 15:24
0

Svetski državnici u PANICI: Tramp okreće spoljnu politiku NAGLAVAČKE!

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp još nije ni postao predsednik, a već "okreće naglavačke" spoljnu politiku SAD po pitanju dve zemlje koje predstavljaju najveći izazov američkoj moći – Kine i Rusije, ocenjuje danas CNN.

Za razliku od administracije svog prethodnika Baraka Obame, Tramp se približava Moskvi a podiže tenzije sa Kinom, navodi americka televizija.

"Za samo pet nedelja, novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je svetu pokazao ono što su Amerikanci već dobro znali – da je nepredvidljiv, da ne igra po uobičajenim pravilima i da će imati kurs koji karakteriše individualizam", podseća americka televizija.

To, kako ocenjuje CNN, nigde nije tako očigledno kao u razvoju politike prema Rusiji i Kini koja se pomalja iz usputnih komentara i tvitova novoizabranog predsednika kao i iz potencijalno kontroverznog izbora svog državnog sekretara.

CNN podseća da je Obamin tim nakon prvobitnog pokušaja da resetuje odnose sa Rusijom postepeno zauzeo neprijateljski stav prema Kremlju kada je Putin ponovo postao predsednik a narocito posle pripajanja Krima 2014. godine.

Nasuprot tome, Obama je pokušao da neguje delikatni odnos sa Kinom sa što manje konfrontacija, koristeći protokolarne formulacije kakve postoje već 40 godina. Ta politika je, kako dodaje američka televizija, stavljena na probu sve otvorenijim nastojanjem predsednika Si Ðinpinga da se nametne na međunarodnomplanu i pretenzijama u Južnom Kineskom Moru ali je za rezultat imala i u sporazumu o klimatskim promenama sklopljenom u Parizu.

Međutim, Tramp je namerno zaoštrio odnose sa Kinom, dovodeći u pitanje čvrste principe koji su vodili odnose SAD sa Pekingom, a izgelda je spreman i da koristi politiku "jedne Kine" kao polugu, ocenjuje CNN.

"I dok podiže tenzije sa Kinom Tramp pokazuje sve znake približavanja američke spoljne politike Moskvi", navodi američka televizija.

On je, podseća CNN, danas za državnog sekretara imenovao direktora Ekson mobajla Reksa Tilersona koji Putina smatra za prijatelja, a govorio je i o tome da ce sarađivati sa Rusijom u Sirji i zajednički se boriti protiv takozvane Islamske države bez obizra što je Moskva saveznik Bašara al Asada koga Obamina administracija smatra ratnim zločincem.

Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter