Rekonkvista: Nakon samo nekoliko sati, džihadisti proterani iz Palmire, ruski vazdušni udari ih SATRLI!

 

Džihadisti Islamske države (IS) povukli su se u zoru iz sirijskog grada Palmire posle snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su ponovo ušli u taj drevni grad odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. 

- Intenzivni ruski udari od prošle noći isterali su IS iz Palmire, nekoliko sati nakon što su džihadisti preuzeli kontrolu nad gradom - rekao je Rami Abdel Rahman iz Sirijske opservatorije, sa sedištem u Londonu, javlja AFP.

U vazdušnim napadima ubijen je veliki broj džihadista u tom pustinjskom gradu u centralnoj Siriji, dodao je Abdel Rahman, ne precizirajući koliko ih je tačno ubijeno.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da su pripadnici IS ponovo ušli u Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim delom tog grada osim južnog dela.

Abdel Rahman je juče rekao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je juče da vladini vojnici beže iz Palmire i da je vojska kao institucija raspuštena, preneo je AP.

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

Dramatični obrt u Palmiri usledio je nekoliko dana pošto je IS u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prestonicu IS. 

Blic
Foto: Twitter/Jerusalem_Post

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro