Izvor:
11.12.2016 u 04:36
0

Džihadisti uzvraćaju udarac: Islamska Država ponovo zauzela Palmiru!

Džihadisti Islamske države danas su ponovo ušli u drevni sirijski grad Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

– Nakon brzog napredovanja, IS sada kontroliše najveći deo Palmire osim južnog dela – rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, preneo je AFP.

On je dodao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je da vladini vojnici beže iz Palmire.

– Vojska je kao institucija raspuštena – kazao je on, prenosi AP.

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

– Na svim stranama se vode žestoke borbe. Iz grada se ne može izaći osim kroz koridor na zapadu – rekao je Hatib koji se nalazi u Gazijantepu u Turskoj.

Dramatični obrt u Palmiri usledio je nekoliko dana pošto je IS u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prestonicu IS.

Tanjug
Foto: Twitter/Ticia Verveer

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter