17°C

Beograd

Džihadisti uzvraćaju udarac: Islamska Država ponovo zauzela Palmiru!

Džihadisti Islamske države danas su ponovo ušli u drevni sirijski grad Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

- Nakon brzog napredovanja, IS sada kontroliše najveći deo Palmire osim južnog dela - rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, preneo je AFP.

On je dodao da su džihadisti opkolili i aerodrom, koji je na samom obodu grada.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, podseća BBC.

Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

Džihadisti su u maju prošle godine zauzeli više gradova u provinciji Homs, uključujući Palmiru.

Aktivista Koordinacione mreže za Palmiru, Osama al Hatib, rekao je da vladini vojnici beže iz Palmire.

- Vojska je kao institucija raspuštena - kazao je on, prenosi AP.

Hatib je dodao da je jedan broj vojnika i pripadnika milicija ostao u gradu zajedno sa 120 porodica koje nisu mogle da napuste Palmiru.

- Na svim stranama se vode žestoke borbe. Iz grada se ne može izaći osim kroz koridor na zapadu - rekao je Hatib koji se nalazi u Gazijantepu u Turskoj.

Dramatični obrt u Palmiri usledio je nekoliko dana pošto je IS u iračkom gradu Mosulu pokrenula veliku kontraofanzivu, koja je iznenadila iračke vojnike i zaustavila njihovo napredovanje.

Američki ministar odbrane Eš Karter najavio je da će dodatnih 200 američkih vojnika biti upućeno u Siriju da ubrzaju napad na Raku, samoproglašenu prestonicu IS.

Tanjug
Foto: Twitter/Ticia Verveer

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar