Izvor:
03.12.2016 u 15:08
0

NOVI RAT UKRAJINE I RUSIJE: Ovoga puta razlog je TRAMP!

Rusija i Ukrajina se poslednjih godina često sukobljavaju oko Donbasa i Krima i oko uopšteno politike, a sada su našle još jednu problematičnu temu – američkog predsednika Donalda Trampa.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je ukrajinsku vladu da je sabotirala Trampovu predizbornu kampanju, širenjem glasina o umešanosti njegovog nekadašnjeg šefa kampanje u sumnjive poslove.

Ukrajinska vlada je tokom leta implicirala da je tadašnji šef Trampove kampanje Pol Manafort uključen u skandal sa korupcijom i da je navodno dobio novac od proruske ukrajinske politike stranke koju finansiraju oligarsi.Ona kaže da je ukrajinska vlada podmetnula Manafortu.

– Ukrajina je ozbiljno zakomplikovala rad Trampove kampanje podmetanjem informacije prema kojoj je Pol Manafort navodno primio novac od ukrajinskih oligarha. Svi ste čuli tu neverovatnu priču – rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

Pol Manafort se nedavno ponovo našao u žiži javnosti, nakon što su pojedini mediji preneli da će Manafort, koga je Tramp otpustio u avgustu, sarađivati sa njim na sastavljanju tima stručnjaka za spoljnu politiku.

Ruske optužbe protiv Ukrajine su usledile nakon ovih navoda o Manafortu ali i nakon što su američke demokrate pozvale na veliku istragu protiv ruske vlade, zbog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD na štetu kandidatkinje Hilari Klinton. Prethodno je međutim ukrajinski nacionalni antikorupcijski biro najavio da odustaje od istrage protiv Manaforta.

Zaharova za ovaj potez Ukrajine rekla da je očajnički pokušaj da zaštite svoj odnos sa SAD nakon napada na Trampa."Izgleda da je očuvanje ovog sponzorstva veliki izazov za Kijev koji se necivilizovano i nepristojno poneo prema izabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu dok je bio predsednički kandidat. Verovatno se sećate da su ukrajinski zvaničnici i diplomate otvoreno vređali osobu koju je američki narod izabrao za predsednika. Oni su kasnije pokušali da izbrišu ove izjave sa društvenih mreža i sajtova i rekli da su pogrešili", rekla je ona misleći na, između ostalih, i jednog bivšeg ukrajinskog diplomatu koji je rekao da je Tramp veća opasnost od terorista.

Inače, američke obaveštajne agencije već mesecima unazad optužuju Rusiju da stoji iza hakerskih napada na mejlove demokrata.

Međusobne optužbe republikanaca i demokrata vezane za Rusiju obeležile su izbornu trku.

Blic
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter