Izvor:
15.11.2016 u 23:48
0

Završeno saslušanje osnivača Vikiliksa: Asanž odgovarao o pitanjima o silovanju iz 2012. godine

U ambasadi Ekvadora u Londonu danas je završeno saslušanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža po tužbi za silovanje u Švedskoj 2012. godine.

Nikakva odluka o mogućem krivičnom gonjenju Asanža nije saopštena posle dvodnevnog saslušanja koje je sprovedeno je u prisustvu tužioca Ekvadora i švedske tužiteljke Ingrid Isgred, zadužene za istragu. To je prvo saslušanje osnivača Vikiliksa koji je dobio priliku da pravosudnim organima iznese svoju verziju događaja.

Švedski zvaničnici traže informacije u vezi s navodima o ozbiljnim seksualnim zločinima nad dve Šveđanke koje je Asanž sreo 2010.

Protiv osnivača Vikiliksa još nije podignuta optužnica.

Za sada se ne zna da li je Asanž pristao da mu bude uzet uzorak DNK za upoređivanje, kao što je švedsko tužilaštvo ranije najavilo. Rezultate saslušanja ambasada Ekvadora dostaviće tužilaštvu Švedske koje će odlučiti o daljim koracima istrage.

Asanž se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbijao je da ode u Švedsku na ispitivanje u istrazi o silovanju, jer veruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Novosti.rs
Foto: AP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter