Izvor:
13.11.2016 u 01:22
0

Moderno ropstvo: Princ drži zarobljene hiljade stranih radnika!

Saudijska Arabija priznala je da duguje milijarde dolara privatnim kompanijama i stranim radnicima.

Ovaj dug nastao je kao posledica pada prihoda od nafte. Desetine hiljada stranih radnika, uglavnom u građevinskoj industriji već mesecima čeka zaostale plate.

Saudijsko veće za ekonomska pitanja i razvoj, na čijem je čelu princ Mohamed bin Salman, najavilo je kako bi veliki deo dugova trebalo da bude isplaćen sledeći mesec. Isplate su odložene zbog pada prihoda od nafte i mera koje je kraljevstvo preduzelo kako bi smanjilo potrošnju – to je neka vrsta obrazloženja.

Prihodi odnafte pokrivali su skoro 80 osto budžeta Kraljevine. Sada imaju ogromnu rupu u kasi i probleme s likvidnošću.

Najviše je pogođen graševinski sektor. Dve najveće kompanije u zemlji morale su da otpuste hiljade stranih radnika.

Ono što je dodatni problem jeste da im se duguje i po deset plata, a mnogi ne žele da je se odreknu i ne mogu da se vrate kući jer radne vize obezbeđuju poslodavci koji opet nemaju sredstava jer im se duguje. To je dovelo do toga da ti radnici ostanu bukvalno zarobljeni. Najviše ih ima iz Indije i Pakistana.

Ni sam ministar finansija ne zna koliko ukupno duguju privatnicima, samo je kratko rkao da se radi o milijardama dolara.

B92
Foto: You Tube printscreen/BBC

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter