Izvor:
15.12.2019 u 11:35
0

MERKEL ZOVE I RADNIKE IZ SRBIJE: Spremamo novi zakon za gasterbajtere, trebamo UČENE RADNIKE!

Nemačka početkom sledeće godine donosi novi zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika van Evropske unije, najavila je kancelarka Angela Merkel i upozorila na "očajničku" potrebu ekonomije za radnicima.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. i cilj je da se otvori put radnicima van EU da dođu i ostanu da žive u Nemačkoj.

EVO ZAŠTO SE PRAZNI BALKAN Lekaru u Nemačkoj plata 115.000 evra!

Prema poslednjim procenama, tamo trenutno ima 1,3 miliona nepopunjenih radnih mesta.

U ekonomski najjačoj članici EU radi više od 2 miliona građana iz drugih zemalja Unije.

Ali to nije dovoljno i zato moramo da potražimo kvalifikovane radnike i van EU. Bez dovoljno stručnjaka nijedna ekonomija ne može da preživi – upozorila je u video-poruci koju je posvetila novom zakonu.

Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

Mi trenutno imamo brojna preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom. Ako se političari ne pobrinu za dovoljno stručnjaka, firme i preduzetnici će napustiti Nemačku, a to ne želimo – upozorila je.

Radi zadovoljavanja potreba ekonomije, vlada poseže za tri strategije. Prva se odnosi na potpuno iskorišćavanje kapaciteta domaćeg tržišta rada, druga na pojačani uvoz stručnjaka iz EU, a treća na useljavanje stručne radne snage van Unije.

U ponedeljak će se održati vanredni sastanak na kojem bi predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca trebalo da dogovore kako novim zakonom da privuku što više stručnjaka iz zemalja koje nisu članice EU.

Zakon o useljavanju stručne radne snage omogućava i useljavanje u cilju obrazovanja u Nemačkoj, a Merkelova je najavila i ubrzano izdavanje radnih viza za stručnjake koji steknu sve uslove.

U Nemačkoj je od početka 2016. na snazi tzv. Pravilo o useljavanju sa zapadnog Balkana koje nije ograničeno samo na kvalifikovane, nego se odnosi i na nekvalifikovane radnike.

Dosadašnja praksa je pokazala da je najveći problem izdavanje radnih viza jer se na sastanke u nemačkim ambasadama u zemljama poput Srbije ili Bosne i Hercegovine čeka i više od godinu dana.

Vlada u idućem periodu treba da odluči i treba li to pravilo da se ukine kada 1. marta na snagu stupi novi zakon koji se odnosi i na te zemlje.

Izvor: Kurir
Foto: thelocal.de/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter