Izvor:
12.11.2016 u 20:14
0

Još uvek nije izvesno da će Tramp postati predsednik: Šta može da se desi pa da Donald ostane izvan Bele kuće?

Iako je pobedio na glasanju 8. novembra i dalje postoji teoretska mogućnost da se Donald Tramp ne useli u Belu Kuću kao predsednik SAD.

Sada sve zavisi od elektora, koji svojom odlukom mogu da preokrenu rezultat. Donald Tramp osvojio je više elektora, iako je Klintonova osvojila više glasova.

U fokusu komplikovanog američkog izbornog sistema jesu izbori, ali možda važniji od glasanja je izborni kolegijum (koledž). Taj kolegijum treba da potvrdi izbor novog predsednika, odnosno da ga izglasa. To bi trebalo da se dogodi 12. decembra, piše "Blic".

Kako bi Tramp ipak mogao da ostane bez fotelje u Beloj kući?

Elektori će delegirati svoje glasove u odnosu na to kako je glasala država iz koje dolaze. I od tog pravila postoji izuzetak, pa su elektori nekih država slobodni da promene odluku ili čak da ne glasaju ni za koga (beli listići).

Upravo tu se krije opasnost po Trampa. Predsednik postaje onaj ko osvoji prostu većinu na izbornom kolegijumu, pa deo nezadovoljnih građana upravo u elektorskom kolegijumu vidi šansu da Tramp ipak ne postane 45. predsednik SAD. Ipak, retko se dešava da toliki broj elektora promeni mišljenje tako da na glasanju na kolegijumu u potpunosti preokrenu rezultat.

Peticija da se glasa za Hilari Klinton

Građani SAD nezadovoljni Trampovom pobedom pokrenuli su peticiju u kojoj je upućen poziv kolegijumu elektora da za novog predsednika SAD sredinom decembra odaberu Hilari Klinton, a ne Donalda Trampa. Peticiju je do sada potpisalo dva miliona ljudi.

"Pozivamo elektore da ignorišu glasanje u svojim državama i daju svoje glasove sekretaru Klinton. Tramp nije pogodan da bude predsednik SAD. Njegovo žrtvovanje toliko Amerikanaca, njegova impulsivnost, grubost, laganje, priznanje seksualnih napada u prošlosti i potpuni nedostatak iskustva čine ga opasnim po Republiku", piše u peticiji.

Autori peticiji podsećaju i na apsurd američkog izbornog sistema prema kome je pobednik Tramp sa većim brpojem osvojenih elektora, iako je Klintonova osvojila veći broj glasova birača. Tramp je dobio 290 elektorskih glasova na predsedničkim izborima, a Klintonova 232, iako je osvojila 200.000 glasova više.

B92
Foto: CNN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter