Izvor:
13.12.2019 u 16:47
0

BELO OSTRVO KAO POMPEJA Spasioci ne mogu da izvuku žrtve posle erupcije

Žrtve vulkanske erupcije na novozelandskom Belom ostrvu mogle bi se skameniti poput onih u Pompeji, ako kiša padne na ovo područje, piše britanski "San".

Vulkan, popularna turistička destinacija, eruptirao je u ponedeljak izbacujući pepeo i paru dok je na ostrvu bilo 47 osoba. Neverovatne fotografije sa visine pokazuju kako spasioci obučeni u žuta, zaštitna odela poput onih nakon katastrofe u Černobilju pretražuju ostrvo u dvočlanim timovima.

Spasioci osim zaštitnih odela nose i maske za disanje zbog opasnosti od toksičnih gasova. Osim rizika da će vulkan ponovo proraditi, vlažno vreme na Novom Zelandu takođe je zabrinulo spasioce. Kiša pomešana sa teškim vulkanskim pepelom koji leži svuda po ostrvu mogla bi zarobiti tela supstancom sličnom cement, što bi znatno otežalo njihov povraćaj.

Stručnjaci se plaše da će tela ostati zauvek zarobljena poput onih nakon erupcije Vezuva 79. godine. Ukoliko se tela uskoro ne sklone, pepeo koji prekriva žrtve će se uskoro pomešati sa kišom i učvrstiti, upozorili su stručnjaci, nakon čega su se vlasti našle pod pritiskom porodica da povrate tela što je brže moguće.

Novozelandske vlasti veruju da je usled erupcije jedna žrtva upala u vodu. Spasioci su do sada povratili šest tela, za koja se smatra da australijski turisti. Potraga će se nastaviti sutra za još dva tela, verovatno novozelandskih turističkih vodiča. Vlasti su saopštile da je jedno od ta dva tela upalo u vodu, ali ronioci danas nisu uspeli da ga pronađu. Policija je navela da su tela prebačena helikopterom na brod mornarice “Velington” a odatle će ih preneti u Okland.

Operacija nije bila bez rizika, ali zahvaljujući dobrom planiranju i veštinama specijalnog tima povratili smo šest tela. Okolina sa kojom su se spasioci danas suočili bila je veoma nepredvidljiva i izazovna. Oni su pokazali apsolutnu hrabrost i posvećenost kako bi obezbedili da donesemo neko zaključenje porodicama i prijateljima koji su izgubili voljene – izjavio je šef policije Novog Zelanda Majk Buš.

Zamenik šefa policije Majk Klement ispričao je da akcija nije bila bez rizika, ali da su zahvaljujući pričama svedoka i snimcima dronova znali “tačno” gde su šest od osam tela.

Mark Lou, pilot helikoptera koji je bio među prvima na mestu dešavanja nakon erupcije, rekao je da će se tela “zacementirati” ako se pepeo na njima pomeša sa kišnicom, što će otežati povraćaj tela.

Ako nastavi da pada sledeće dve-tri nedelje ili dva-tri meseca, postoji mogućnost da ih ne povratimo – rekao je on.

Broj žrtava erupcije je u međuvremenu porastao na 16, nakon što su dvojica učenika iz Australije – Metju (13) i Berend (16) Holander – podlegla povredama u bolnici. Više od dvadeset ljudi smešteno je u bolnice širom Novog Zelanda i Australije, uglavnom zbog teških opekotina.

U četvrtak je na intenzivnoj nezi na Novom Zelandu bilo 19 žrtava, dok je sedmoro prevezeno u australijske bolnice. Zbog stepena njihovih povreda medicinski zvaničnici su naručili ekstra kožu od banaka kože iz Sjedinjenih Američkih Država.

Geološka agencija “GeoNet” saopštila je juče da je upozorenje na aktivnost vulkana na Belom ostrvu smanjeno na nivo 2, nakon što je u ponedeljak nakratko povećano na 4. Agencija GNS je u četvrtak smanjila rizik od sledeće erupcije tokom sledeća 24 sata na 50-60 odsto.

Vlasti su takođe kritikovane zbog činjenice da je turistima bilo dozvoljeno da odu na ostrvu, s obzirom na rizik od aktivnog vulkana. Novozelandska premijerka Džasinda Ardern objavila je istragu tragedije.

Izvor: Blic
Foto: edition.cnn.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter