Izvor:
10.12.2019 u 07:57
0

PROTESTI ZBOG HANDKEA: Nobelovac pod kritikama

Dan pred dodelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu ponovo su se oglasili kritičari koji ga optužuju da je podržavao Slobodana Miloševića i njegovu politiku, a u Stokholmu je za danas u 18 sati najavljen protest.

Na protestima koji će oko 18 sati biti održani u centru Stokholma učestvovaće i majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida.

Juče je u glavnom gradu Švedske organizovan i panel, na kojem je Handke poslužio da se ponovo govori o masakru nad Bošnjacima u Srebrenici.

Novinarka američkog Si-En-Ena Kristijan Amanpur, poznata po antisrpskoj retorici tokom izveštavanja iz rata u BiH, na Tviteru oglasila porukom: "Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv".

I bivša američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer, koja je, takođe, za američke medije izveštavala tokom rata u BiH, napisala je na Tviteru uoči sutrasnje dodele nagrada:

"14. jula 1995. sam poslala pricu iz Sarajeva za "Boston gloub" o prvim izveštajima o masakru u Srebrenici. Odmah posle toga svet će spoznati pun obim genocida koji su pocinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dečaka islamske veroispovesti. Nepobitna činjenica", tvrdi Pauereva.

Kampanja protiv dodele najznačajnijeg književnog priznanja Handkeu nastavlje se i protestom najavljenim za sutra u Stokholmu, a večeras se u glavnom gradu Švedske održava panel o austrijskom književniku, a zapravo o Srebrenici

HANDKE: Nisam očekivao kampanju koja se vodi protiv mene!

Govornici, smatraju da je oduka Nobelovog komiteta "sramna i islamofobična" i "da je Handke negator genocida u Srebrenici".

Na panelu učestvuje i američki novinar i publicista Roj Gutman, koji je, takođe, bio ratni izveštač iz Bosne i Hercegovine.

"Rat u Bosni je bio ratni zločin prerušen u rat. Mnogo pre dešavanja u Srebrenici, godinu i po pre, zaključio sam da su događaji koji su tome prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka", tvrdi Gutman.

Gutman je, inače, za izveštavanje tokom rata u BiH dobio Pulicerovu nagradu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter