Izvor:
11.11.2016 u 21:42
0

U Nemačkoj uhapšen izvesni Boban: Ko je Srbin koji vrbuje džihadiste?

Nemačka policija je u utorak uhapsila petoricu islamista koji već duže vreme po Nemačkoj regrutuju buduće borce Islamske države. Među njima je i „Nemac srpskog porekla“ Boban S. Šta se zna o ovom čoveku?

Službe i policija već dugo imaju u fokusu Bobana S. (36) iz Dortmunda. Još su 10. avgusta pretražili stan tog čoveka za kojeg mediji navode da je „nemački Srbin“, koji ima pasoše obe zemlje. Ponegde piše da je „konvertit“, ali se ne navodi da li je rođen u Nemačkoj ili Srbiji. Dva tima policije konačno su ga uhapsila u utorak ujutru (8.11.) u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Nemačkoj. Boban S. Je, zajedno sa četvoricom drugih uhapšenih islamista, vrbovao mlade muslimane i pomagao im da stignu do Sirije ili Iraka gde su se pridruživali džihadistima.

„Konferencije“ četvrtkom

S. nije bio centralni čovek mreže, ali ono što su medijima ispričale komšije iz Dortmunda, ne deluje nimalo naivno. U stanu od pedeset kvadrata, koji pripada Bobanovoj devojci Nadini H, su do prvog pretresa u avgustu redovno održavane „konferencije“, sastanci sa istomišljenicima. Uvek bi se četvrtkom okupljali odvojeno ili muškarci dugih brada ili potpuno zabrađene žene. Susedi nisu znali da kažu šta je konkretno bila tema ovih sastanaka.

Do pre otprilike četiri godine je, prenose komšije, ovaj par bio „potpuno normalan“ i povremeno organizovao kućne žurke i sedeljke. Onda je sve namah prestalo, da bi susedi sreli Nadine H. pola godine kasnije, sada potpuno prekrivenu nikabom. Boban S. je tražio da ga zovu Abdurahman. Pod tim imenom je nastupao kao propovednik u jednoj prostoriji za molitve koji je vodio u Severnom gradu Dortmunda. O tome lokalni list Rurnahrihten piše da je „u Dortmundu, koji nije poznat kao uporište podržavalaca IS, strategija radikalnih salafista već godinama da održavaju konspirativne sastanke u privatnim prostorijama“.

Savezno državno tužilaštvo tvrdi da je S. između ostalog imao zadatak da „istomišljenike i one spremne da putuju na front podučava arapskom jeziku i radikalno-islamskim sadržajima. To je imalo za cilj da stvori ideološku i jezičku osnovu za buduće delovanje pri Islamskoj državi, posebno za učešće u borbenim aktivnostima.“

Pokrajinska Služba za zaštitu ustavnog poretka (pandan srpskoj BIA) označila je Bobana S. kao osobu koja radikalizuje ljude. „To znači da indoktriniraju na islamskim seminarima koji su zamaskirani kao turističke agencije ili privatne prostorije“, kaže o tome Burhard Frajer, šef pokrajinske Službe u Severnoj Rajni-Vestfaliji. On Bobana S. označava jednim od predvodnika radikalizacije u pokrajini. „Zato je ovaj udarac koji smo im zadali tako važan.“

Prvi čovek Abu Vala

Boban S. alias Abdurahman nije uhapšen u avgustu iako su i tada postojale konkretne sumnje. Pretpostavlja se da su nemački organi pričekali dok ne prikupe čvrste dokaze protiv čitave mreže koju je Ralf Jeger, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Severne-Rajne Vestfalije, označio grupom „salafista koji vuku konce“ u podršci džihadistima. Istraga je počela prošle jeseni.

Prvi čovek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A. (32) poznat pod imenom Abu Vala. On je delovao u mestašcu Bad Zalcdetfurt kod grada Hideshajma u Donjoj Saksoniji. Uhapšeni kvintet je prilično šaren. Tako, pored Abu Vale i Bobana S, u njega spadaju i Turčin Hasan C. iz Duizburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O. koji ima nemački pasoš.

Abu Vala je u svom poslu bio prilično uspešan. Pre podacima istrage, samo iz Hildeshajma, grada sa jedva 100.000 stanovnika, 26 mladića je otišlo da se pridruži teroristima u Iraku ili Siriji. Abu Vala ima svoj Jutjub kanal gde njegove poruke gleda po 40.000 ljudi, a razvio je čak i sopstvenu aplikaciju za pametne telefone Abu Walaa App preko koje zainteresovani mogu biti u kontaktu sa njim. „Ahmad Abdulaziz Abdulah A, koji sebe zove i Abu Vala, otvoreno se izjašnjava kao pristalica IS i u prošlosti je nastupao kao propovednik na brojnim skupovima salafista“, saopštilo je Državno tužilaštvo u Karlsrueu.

Sukob u okviru scene

Nije prvi put da se taj 32-godišnjak optužuje za tako nešto. Kritike na njegov račun stigle su čak i iz islamističkih krugova. Islamistički propovednik Pjer Fogel, koji je u prošlosti osuđivao terorističke napade na Zapadu, zbog toga se našao na udaru Abu Vale. Fogel je potom objavio više video-poruka u kojima je otvoreno kritikovao IS i njihovu ideologiju. U jednoj od tih poruka vidi se zamagljeni lik Abu Vale, ali je poznavaocima islamističke scene bilo lako da ga prepoznaju. U toj poruci Iračanina optužuje za bliskost sa IS. Nakon toga je između njih dvojice izbio otvoreni sukob koji se odvijao preko društvenih mreža, prvenstveno preko Jutjuba. Na tim snimcima se Abu Vala uvek vidi samo s leđa, snima se preko njegovog ramena, tako da se lice ne vidi. Zbog toga je poznat i kao „propovednik bez lica“.

Njegove video-poruke često počinju religioznim učenjem, potom zauzima mesto za radnim stolom. Cela glava umotana mu je crnom maramom, na ruci nosi srebrni sat, a pred njim je Kuran. Na jednom od snimaka odgovara na Fogelove optužbe navodeći da su „neki spremni na saradnju sa kafirima(nevernicima)“ i na to da Umetu (zajednici muslimana) zadaju udarac u leđa, umesto da brinu kako da pomognu narodu Iraka i Sirije. Abu Vala ponavlja da nema ništa sa IS i to tokom celog snimka koji traje 54 minuta.

Za nemačke službe on je međutim islamistički provodažija broj 1 u zemlji. Očekuju se obuhvatne optužnice, ubedljivi dokazi i duga robija za sve koji su označeni delom mreže, pa i za Srbina Bobana S.

Deutsche Welle
Foto: DPA

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter