Izvor:
07.12.2019 u 15:29
0

REDAK ČIN SARADNJE: SAD i Iran razmenili zatvorenike!

SAD i Iran razmenile su zatvorenike što je redak čin saradnje dve države čiji su se međusobni odnosi pogoršali od dolaska Donalda Trampa na mesto predsednika.

Tramp je danas objavio da se američki student kineskog porekla Ksijue Vang vraća kući nakon što je razmenjen sa iranskim zarobljenikom. Američki student proveo je u zatvoru u Iranu tri godine nakon što je optužen za špijunažu.

Iranski zvaničnik rekao je da je Iranac Masud Solejmani oslobođen iz pritvora u SAD.

Švajcarska je bila posrednik u razmeni zarobljenika, a iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif dočekao je Solejmanija u Cirihu.

U saopštenju iz Bele kuće ne pominje se oslobađanje Solejmanija, ali se Tramp zahvalio Vladi Švajcarske na pomoći u pregovorima.

Oslobađanje zarobljenih Amerikanaca je od suštinskog značaja za moju administraciju i nastavićemo da radimo da dovedemo kući sve nepravedno zatvorene sunarodnike – rekao je Tramp.

Vang, američki državljanin i student završne godine na Univerzitetu Prinston, sprovodio je istraživanje za svoju disertaciju u Iranu 2016. godine kada je priveden i optužen za špijunažu. On je 2017. godine osuđen na 10 godina zatvora

Iran je u prošlosti zatvarao ljude sa dvostrukim državljanstvom i one sa zapadnim vezama da bi ih kasnije koristio kao "žetone" u pregovorima.

Solejmanija, koji radi na istraživanju matičnih ćelija, hematologiji i regenerativnoj medicini, američke vlasti su uhapsile pod optužbom da je prekršio trgovinske sankcije, pokušavajući da biološki materijal prebaci u Iran.

Izvor: Blic
Foto: inhomelandsecurity.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter