Izvor:
10.11.2016 u 19:50
0

Iako će proći još vremena do ustoličenja novog predsednika SAD: Svi se pitaju ko će biti Trampovi ljudi na ključnim funkcijama?

Posle izbora Donalda Trampa za šefa Bele kuće, čini se izvesnim da će novi američki potpredsednik biti Majkl Majk Pens. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani mogao bi se naći na mestu državnog tužioca, a za šefa Trampovog kabineta kandidat je Rajns Pribus, aktuelni predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta. Manje je izvesno ko će se naći na javnosti najzanimljivijem i najisturenijem mestu u vašingtonskoj administraciji, mestu državnog sekretara, odnosno šefa diplomatije.

Tanjug u diplomatskim izvorima saznaje da za tu funkciju postoje četiri moguća kandidata, a najviše šansi u ovom trenutku ima jedina žena među njima – Pola Dobrijanski. Pola Džžon Dobrijanski je spoljnopolitička ekspertkinja koja je imala ključnu ulogu kao diplomatkinja i kreatorka politike u upravama pet američkih predsednika, kako demokrata tako i republikanaca.

Ona je ekspertkinja za region Istočne Evrope i veliki poznavalac Balkana, kao i bivšeg Sovjetskog Saveza, i stručnjak za političko-vojne poslove.

Bila je državna podsekretarka za demokratiju i globalne poslove između 2001. i 2009.

Pola Dobrijanski je viša saradnica u Belfer Centru za nauku i međunarodne poslove na Harvard univerzitetu. Članica je Trilateralne komisije, a njena prednost u odnosu na ostale kandidate jeste upravo to što je žena.

Izazov za Trampa, naime, biće upravo obezbeđivanje dovoljnog broja žena u svom kabinetu.

Pored nje, zasad još nezvanični kandidati za državnog sekretara su Njut Gingrič, glavni Trampov saradnik u kampanji, zatim aktuelni predsednik senatskog Komiteta za spoljne poslove Bob Korker, te bivši američki ambasador u UN Džon Bolton.

U prvim reagovanjima nakon Trampove pobede, mediji su javili da bi Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka, mogao biti budući državni tužilac. Gotovo je izvesno da će američki potpredsednik biti Majkl Majk Pens, dok su mediji na mestu šefa Trampovog kabineta videli aktuelnog predsednika Republikanskog nacionalnog komiteta Rajnsa Pribusa.

Kad je reč o ostalim mestima u Trampovom kabinetu, računa se, prema američkim izvorima, da se Majkl Flin, penzionisani general i nekadašnji direktor čuvene DEA, Vojnoobaveštajne agencije, može naći na mestu ministra odbrane.

RTS
Foto: NBC News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter