Izvor:
22.10.2019 u 20:52
0

VOJNA OPERACIJA U SIRIJI BLIŽI SE KRAJU: Sada sve zavisi od povlačenja Kurda! (FOTO)

Turska vojna operacija na severoistoku Sirije bliži se kraju, a dalji razvoj događaja zavisi od povlačenja vojnih formacija Kurda, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući ishod razgovora predsednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina.

– Operacija se bliži kraju, sada će sve zavisiti od poštovanja sporazuma, posebno u vezi sa prestankom angažovanja snaga i korišćenjem opreme, i povlačenjem kurdskih vojnih formacija – rekao je Lavrov.

Putin i Erdogan postigli su danas dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije, koji zahteva povlačenje kurdskih boraca celom dužinom sirijsko-turske granice.

Sporazum daje kurdskim borcima još 150 sati, počevši od sutra popodne, da se povuku sa preostalih područja duž 440 kilometara tursko-sirijske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima u koje je ušla od pokretanja ofanzive na Siriju.

Sporazum dozvoljava ruskim i sirijskim trupama da kontrolišu ostatak granice.

Putin i Erdogan su se, takođe, dogovorili da njihove trupe vrše zajedničke patrole pograničnog područja.

Razgovor dvojice predsednika trajao više od šest sati.

Erdogan je rekao da su se Turska i Rusija dogovorile e da će se kurdske snage u Siriji, takozvane Narodne zaštitne jedinice, povući na udaljenost od 30 kilometara od turske granice i napustiti gradove Tel Rifat i Manbidžs.

Putin je rekao da mu je Erdogan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom.

Ruski predsednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

Izvor: Tanjug
Foto:
Twitter/@HishamteleSUR/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter