Izvor:
02.11.2016 u 21:22
0

Upozorenje – nemojte rizikovati svoje zdravlje: Saznajte u kojim srpskim gradovima bi trebalo zabraniti vodu sa česme

Voda koja ne odgovara pravilniku o kvalitetu vode za piće i koja bi trebalo da bude zabranjena za piće teče kroz slavine sa kojih pije gotovo 800.000 Vojvođana, odnosno neispravna je u 38 od 45 opština pokrajine.

Potpuno mikrobiološki neispravnu vodu piju građani Srbobrana, Kikinde, Bačkog Petrovca, Titela, Bača, Ade, Sečnja, Novog Bečeja, Nove Crnje ili Plandišta.

Profesor Božo Dalmacija sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu kažu da su izvorišta vode u Vojvodini zagađena arsenom i boratom koji su opasni po zdravlje.

Tu su i povećani uticaji natrijuma, mangana, gvožđa, koji nisu opasni po zdravlje. Od oko 400 naselja u Vojvodini, svega 18 ima ugrađena postrojenja za pripremu vode, od kojih neka nisu adekvatna – kaže Dalmacija za „Blic“.

On dodaje da je problem i neispravnost vodovodne mreže, koja je izgrađena odavno.

Jedna od najzagađenijih voda teče zrenjaninskim vodovodom, a u tom gradu voda je zabranjena za piće još od 2004. godine, pa tako oko 80.000 ljudi nema pijaću vodu.

Zrenjanin je jedini grad u Vojvodini koji je počeo gradnju prečistača vode, ali iako je ugovor potpisan još u februaru 2015. godine i rok za završetak radova nekoliko puta odlagan, fabrike za prečišćavanje još uvek nema.

Konzorcijum privatnih investitora na čijem čelu je italijanski „Zilio“ nije mogao da dobije garancije od zrenjaninskog „Vodovoda“ da će prerađena voda biti i plaćena, a letos je za plaćanje garancije dala vlada Srbije. Gradnja postrojenja za prečišćavanje je ponovo krenula, a u „Vodovodu“ očekuju da građani čistu vodu probaju krajem februara.

– Investitori kažu da će građevinski radovi trajati dva i po meseca, nakon toga oprema treba da se montira i postoji rok od mesec dana za testiranje. Osamdeset odsto opreme za prečišćavanje stiglo je iz inostranstva i mi očekujemo da će oni uspeti da prečiste zrenjaninsku vodu- kaže Siniša Gajin iz zrenjaninskog „Vodovoda“.

Sa korišćenjem neispravne vode za piće suočeni su i građani Maglića, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Subotice, Sombora, Šida.

Među onima koji nemaju problema sa pijaćom vodom su delom Sremci, voda je dobra u Južnom Banatu, a jednu od najboljih češmuša u Vojvodini piju Novosađani.

– Možemo slobodno reći da Novosađani piju najkvalitetniju vodu, za razliku od nekih drugih, naša voda je u potpunosti u skladu sa pravilnikom. Ove godine završena je i dogradnja fabrike vode što će doprineti da Novosađani piju još čistiju vodu- kaže Borislava Pejanović iz novosadskog „Vodovoda“.

Da bi u svim mestima u Vojvodini građani imali potpuno ispravnu vodu procenjuje se da je potrebno uložiti 700 miliona evra, a da bi svi dobili dobru vodu trebalo bi 20 godina.

Blic.rs
Foto: Arhiva Happy Tv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter