Izvor:
22.10.2019 u 11:39
0

EU: Sporazum sa EAEU u redu – do učlanjenja u Evropsku uniju!

Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, poput Evroazijske ekonomske unije, sve dok ne postane članica EU, kažu za domaće medije u Briselu, povodom najavljenog potpisivanja sporazuma Srbije i EAEU, 25. oktobra.

U Briselu kažu da "pažljivo prate" situaciju i da su u stalnom "političkom i trgovinskom dijalogu" sa srpskim vlastima.

– Srbija može da ulazi u sporazume sa drugim zemljama i organizacijam pre ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora Srbija se obavezala da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma – kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

– Na dan ulaska u EU Srbija će morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini – kaže Kocijančić.

Ona dodaje da u pitanju nije novi uslov, već opšte pravilo koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u EU.

Kocijančić je ukazala da EU i dalje ostaje najvažnji trgovinski partner Srbije sa 63 procenta ukupne trgovine uz ”zadovoljavajući rast i dinamiku”.

– Trgovina sa Rusijom iznosi manje od 10 procenata ukupne srpske trgovine dok su evropske investicije u Srbiji deset puta veća od ruskih – navodi Kocijančić.

Ona još jednom podseća i na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter