Izvor:
11.10.2019 u 05:26
0

SAVET BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA O TURSKOJ OFANZIVI: Podeljen stav Saveta bezbednosti po pitanju turske akcije u Siriji!

Podeljeni Savet bezbednosti UN nije večeras uspeo da donese jedinstven stav o turskoj ofanzivi na severoistoku Sirije.

Evropske članice su zatražile da turska ofanziva na kurdske snage koje podržavaju SAD bude obustavljena, dok se Rusija zalaže za "uzdržanost" i "direktan dijalog" sukobljenih strana.

Pet evropskih članica SB UN izrazilo je pre sastanka želju da svih 15 članica SB UN podrže saopštenje koje su predložile SAD, nakon što je američki predsednik Donald Tramp neočekivano povukao sve američke trupe sa severoistoka Sirije, gde je u toku sukob turskih i kurskih snaga.

Kako su svetski mediji preneli, SAD su predložile SB UN da usvoji saopštenje u kojem se izražava "duboka zabrinutost", u kojem se poziva na potrebu da se zaštiti civilno stanovništvo i u kojem se poziva Ankara da posegne za diplomatskim pristupom, a ne da se upušta u vojne akcije.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nabenzija je rekao novinarima da u stavu SB UN treba da se uzmu u obzir i drugi aspekti sirijske krize, a ne samo turska vojna operacija, kao i da bi trebalo da se zatraži "trenutni prestanak nelegalnog vojnog prisustva" u zemlji.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter