Izvor:
08.10.2019 u 20:15
0

PET EVROPSKIH ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI PREUZLE KONKRETNE KORAKE: Severna Koreja potpuno odustaje od nuklearnog naoružanja!

Pet evropskih članica Saveta bezbednosti UN pozvale su danas Severnu Koreju da preduzme konkretne korake ka potpunom odustajanju od programa razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa, na proverljiv i nepovratan način.

Zajedničko saopštenje predstavnika Nemačke, Britanije, Francuske, Belgije i Poljske objavljeno je nakon što je 15 članica Saveta bezbednosti UN održalo sastanak iza zatvorenih vrata pošto je Pjongjang objavio da je u sredu izvršio probu balističke rakete, ispaljene sa podmornice.

Lansiranje rakete najprovokativniji je potez Severne Koreje otkako je nastavila dijalog sa SAD 2018. godine i ističe da rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju Pjongjangu da koristi tehnologiju balističkih raketa.

Evropske članice Saveta bezbednosti ocenile su da ova lansiranja predstavljaju "podrivanje regionalne bezbednosti i stabilnosti" i kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

– Od vitalnog je značaja da Savet bezbednosti podržava svoje rezolucije. Međunarodne sankcije moraju da ostanu na snazi i da se u potpunosti i strogo sprovode– navodi se u saopštenju.

Severna Koreja juče SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku da bi pokretanje pitanja o njenim raketnim probama u Savetu bezbednosti UN, dodatno podstaklo želju Pjongjanga da brani svoj suverenitet.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Pročitaj još iz rubrike

Unesite pojam i stisnite enter