Izvor:
21.09.2019 u 17:27
0

ERDOGAN UPOZORAVA: Turska je spremna delovati na južnoj granici sa Sirijom!

Erdogan je nakon upozorenja da će preduzeti jednostrane korake ako SAD ne uspostavi "sigurnosnu zonu" u Sirije rekao da je Turska spremna za vojnu operaciju.

Turska je spremna delovati na južnoj granici sa Sirijom – rekao je Erdogan.

Završene su naše pripreme duž granica – rekao je novinarima u Istanbulu pre odlaska na sednicu Generalne skupštine UN-a.

Saveznici u NATO-u, Turska i SAD, započeli su zajednička kopnena i vazdušna patroliranja duž dela granice, ali Ankara tvrdi da Vašington presporo uspostavlja dovoljno velike sigurnosne zone kojima bi se uklonile sirijske kurdske snage s granice.

Tursku je razljutila američka potpora Kurdima (YPG) u borbi protiv Islamske države. Turska smatra kurdske borce terorističkom organizacijom i želi ih ukloniti s granice duge više od 400 kilometara.

Sirijske demokratske snage predvođene YPG-om rekle su da će se povući do 14 kilometara u nekim područjima.

Turska tvrdi da se SAD složio da se "sigurnosna zona" proširi na 32 kilometra unutar Sirije.

Nemamo želju da se suočimo sa SAD-om, ali ne možemo dopustiti zanemarivanje podrške koju SAD daje terorističkoj organizaciji – rekao je Erdogan.

Njegovi komentari o pripremama na granici usledili su dan nakon što su dva sigurnosna izvora potvrdila da su u južne turske pokrajine stigli lekari kako bi se obavile pripreme za mogući upad u Siriju.

Pripremamo se već duže vreme. Operacija će se provesti kada bude bilo potrebe za njom – otkrio je izvor.

Turska vojska je već dvaput upala u severnu Siriju od 2016., a meta su joj bile Islamska država i snage YPG-a zapadno od Eufrata.

Izvor: B92
Foto: Twiter/CNN International

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter