21°C

Beograd

SAVET BEZBEDNOSTI: Rusija i Kina blokirale rezoluciju UN o prekidu vatre u Idlibu!

Savet bezbednosti UN nije prihvatio rezoluciju Belgije, Nemačke i Kuvajta o prekidu vatre u Idlibu, jer su dve stalne članice Saveta bezbednosti glasale protiv.

Protiv su glasale Rusija i Kina, za rezoluciju je glasalo 12 članova Saveta, a jedan je bio uzdržan.

Ranije su Belgija, Nemačka i Kuvajt podneli Savetu bezbednosti nacrt rezolucije o Idlibu, koji poziva sve strane da prekinu vatru 21. septembra u podne po sirijskom vremenu. Dokument poziva i na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i obezbeđivanje humanitarnog pristupa.

Rusija i Kina predstavile su svoju verziju rezolucije. Ovaj dokument poziva na primirje u Idlibu od ponoći 20. septembra.

- Prestanak vojnih dejstava ne odnosi se na vojne operacije protiv pojedinaca, grupa, preduzeća i organizacija koje su povezane sa terorističkim grupama, kako je to utvrdio Savet bezbednosti - dodaje se u rusko-kineskom nacrtu rezolucije.

Osim toga, autori rezolucije ističu neusklađenost koordinata objekata u Idlibu u odnosu na njihove realne lokacije, koje su dostavljene stranama radi uključivanja na spisak mesta smanjenja sukoba. U dokumentu se izražava zabrinutost da postoje i neslaganja u vezi sa svrhom nekih objekata u Idlibu.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja saopštio je da se u Idlibu nisu vodile i ne vode se nikakve velike vojne operacije.

Nebenzja tvrdi da se u ovoj sirijskoj provinciji poštuje prekid vatre, koji periodično narušavaju teroristi.

Sistem izbegavanja sukoba postoji između UN i strana u Siriji. Prema ovom sistemu UN pruža informacije o lokaciji objekata koji se smatraju civilnim, kako bi se garantovalo da neće biti oštećeni tokom borbenih dejstava.

- Ranije je praksa bila uspešna, kada su podatke dostavljali pripadnici UN i njihovi partneri sa lica mesta, ali u Idlibu sada nema članova ove organizacije - izjavio je ranije stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Izvor: B92
Foto: Arhiva