27°C

Beograd

PORTPAROLKA PREDSTAVNIKA KIJEVA: Postignut značajan napredak o razmeni zarobljenika u Donbasu!

Na pregovorima u Minsku postignut je značajan napredak o razmeni zarobljenika u Donbasu, rekla je portparolka predstavnika Kijeva u kontakt grupi za Ukrajinu.

- Postignut je značajan napredak u pregovorima o uzajamnom istovremenom oslobađanju zarobljenika - napisala je Darja Olifer na svojoj stranici na Fejsbuku.

Portparolka je rekla da Kijev u principu nema primedbe o postojanju "Štajnmajerove formule" o lokalnim izborima u Donbasu.

Prema njenim rečima, realizacija "Štajnmajerove formule" o izborima u Donbasu je moguća uz niz uslova, među kojima potpuni prekid vatre, obezbeđivanje efikasnog praćenja Specijalne posmatračke misije OEBS-a na čitavoj teritoriji Ukrajine; povlačenje oružanih snaga stranih trupa i vojne tehnike iz Ukrajine; povlačenje snaga i sredstava duž čitave kontakt linije; obezbeđivanje rada Centralne izborne komisije Ukrajine, ukrajinskih političkih partija, medija i stranih posmatrača; uspostavljanje kontrole nad delom rusko-ukrajinske granice koji nije pod kontrolom Ukrajine.

Oliferova je rekla i da su ukrajinske vlasti spremne za povlačenje snaga u oblasti Zolotog i Petrovskog u Donbasu.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u kontakt grupi za Ukrajinu, Boris Grizlov, izjavio da je Kijev ugrožava održavanje samita "Normandijske četvorke" (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina) na najvišem nivou, odbijanjem da potpiše "Štajnmajerovu formulu" koja određuje postupak usvajanja zakona o specijalnom statusu Donbasa.

Stav Donbasa

Sa svoje strane, stalni predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike i ministarska spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova izjavila je da je predstavnik Kijeva na sastanku u Minsku sabotirao naredbu političkih savetnika lidera zemalja "normandijske četvorke" uključujući i savetnika ukrajinskog predsednika Andreja Jermaka za potpisivanje "Štajnmajerove formule" u okviru kontakt-grupe za rešavanje sukoba u Donbasu.

- Ukrajinska strana koju zastupa Andrej Ermak se na nivou političkih savetnika šefova država 'normandijskog formata' složila o tekstu. Sva četiri savetnika su bila saglasna sa njim i tekst je upućen preko OEBS-a uz jasnu preporuku da ga odobre u Minsku na nivou kontakt grupe, jer su samo u njemu predstavljene republike (Donbasa) - izjavila je Nikonorova.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da je i ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko javno priznao da se i on sam složio sa formulom.

Podsetila je da paket mera za realizaciju Minskih sporazuma predviđa koordinaciju svih pitanja sa predstavnicima republika Donbasa i da je iz tog razloga u Minsku na sastanku u sredu osnovni zadatak za sve učesnike pregovora bio da se slože sa tekstom koji su izneli i odobrili savetnici“.

- Ukrajinska strana je ignorisala ovo obećanje i danas je sabotirala ovaj proces bez jasnih argumenata - naglasila je Nikonorova.

"Štajnmajerova formula" (nemački predsednik, bivši predsedavajući OEBS-a i bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer) definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim oblastima Donjecke i Luganske oblasti privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi - nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Izvor: B92
Foto: rs-lat.sputniknews.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar