Izvor:
16.09.2019 u 11:00
0

NETANJAHU SE ZAREKAO: Obećavam aneksiju naselja na Zapadnoj obali!

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se, uoči ponovnih parlamentarnih izbora u toj zemlji, zarekao da će anektirati "sva naselja na Zapadnoj obali", uključujući i enklavu koja se nalazi duboko u palestinskoj teritoriji.

Ponovljeni izbori će se održati sutra, što je situacija bez presedana i bez garancije da će ovo glasanje, za razliku od aprilskih izbora, dati odlučujući rezultat.

Izraelsko biračko telo je duboko podeljeno po verskim, etničkim i ideološkim linijama, a fragmentirani parlamentarni sistem čini izgradnju koalicije "škakljivim poslom", navodi američka agencija.

U aprilu je delovalo kao da će premijer Benjamin Netanjahu imati jasan put ka vlasti s desničarskim Likudom i tradicionalnim jevrejskim ultrapravoslavnim i nacionalističkim saveznicima koji su mu osigurali većinu u parlamentu koji ima 120 mesta.

Ali, kako agencija prenosi, kada se "tvrdoglava" stranka Avigdora Libermana Jisrael Bejtenu usprotivila prekomernom uticaju verskih stranaka, Netanjahu je ostao sa samo 60 pristalica, odnosno falila mu je jedna za većinu.

Umesto da dozvoli alternativnom kandidatu šansu da formira vladu, raspustio je parlament i sazvao još jedne vanredne izbore.

Ispitivanja javnog mnjenja ponovo pokazuju da njegov glavni protivkandidat, centristička Plava i bela stranka veoma blizu. Obe stranke bi mogle da se bore za formiranje većinske koalicije sa svojim manjim saveznicima.

Zajednička vlada dve najveće partije bila bi najracionalniji izlaz iz ove situacije, ali Plavi i beli su se zarekli da neće sarađivati sa Netanjahuom zbog optužbi za korpuciju sa kojima se premijer suočava.

Ne očekuje se, međutim, da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela pristane da sedi u vladi koju neko drugi predvodi.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter