Izvor:
01.09.2019 u 15:29
0

GUTEREŠ PORUČIO: Kongoanske oružane snage i nacionalna policija nastaviće da rade zajedno da vrate mir i bezbednost u region!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš obećao je da će plavi šlemovi nastaviti da podržavaju kongoansku vojsku naspram oružanih grupa.

On je to izjavio po dolasku u Beni na istoku Demokratske Republike Kongo.

Misija Ujedinjenih nacija u Kongu i njeni partneri – kongoanske oružane snage i nacionalna policija nastaviće da rade zajedno da vrate mir i bezbednost u region – rekao je šef UN.

Zvaničnici ove afrtičke zemlje su se glasno pitali poslednjih dana o pomoći Ujedinjenih nacija.

Učinićemo sve da okončamo pošast nesigurnosti u ovom regionu – rekao je Gutereš po dolasku u Beni.

Oblast Beni gde je u jeku nova epidemija ebole, takođe je od 2014. mesto gde su ubijeni stotine civila. Vlasti pripisuju ubistva milicijama poreklom iz Ugande, Zdrušenim demokratskim snagama snaga (ADF).

Stanovnici Benija ponekad optužuju UN snage prisutne u regionu da ne deluju naspram tih oružanih grupa.

Važno je da stanovništvo Benija zna da smo čuli njihove pozive u pomoć – rekao je Gutereš.

Borba protiv nebezbedne situacije biće na dnevnom redu u ponedeljak u razgovoru Gutereša sa predsednikom Konga Feliksom Čisekedijem u glavnom gradu te zemlje Kinšasi.

Gutereš danas treba da poseti centar za lečenje ebole blizu Benija, odakle je počela epidemija u avgustu 2018. U epidemiji ebole u Kongu umrlo je više od 2.000 ljudi za godinu dana od njenog izbijanja.

UN u Demokratskoj Republici Kongo imaju jednu od svojih najvećih misija na svetu sa više od 16.000 ljudi.

Izvor: B92
Foto: Antonio Gutereš/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter