SAMIT G7 U FRANCUSKOJ: Centralna tema politike bogatih zemalja? (FOTO)

 

Kao i svaki samit G7 i ovaj u Francuskoj prate protesti antiglobalista i boraca za klimatske promene kojima su se ove godine pridružili demonstranti iz francuskog pokreta Žuti prsluci, ali i baskijski nacionalisti.

Na kontrasamitu G7 u gradovima Andej i Irun na francusko-španskoj granici 30 kilometara južno od Bijarica gde se održava G7, okupilo se oko 50 nevladinih organizacija kako bi protestovalo protiv ekonomskih i klimatskih politika vodećih industrijskih zemalja.

- Cinizam samita G7 je što je centralna tema skupa nejednakost, a upravo su politike tih bogatih zemalja stvaraju i jačaju nejednakost - reako je Sebastijan Bajel, portparol grupe Alternative G7.

On kaže da nema kontradikcije u tome što međunarodni antiglobalisti sarađuju sa predstavnicima žutih prsluka čiji protesti su mesecima potresali Francusku.

Portparlka organizacije Prijatelji Zemlje Malika Pero kaže da je prisustvo Žutih prsluka na skupu G7 ključno.

- Gradimo mostove sa žutim prslucima koji su raznolik pokret. Deo njih razume da su društvena i klimatska pitanja tesno povezana - rekla je ona.

Organizatori kontrasamita planiraju mirne marševe u Andeju i Irunu u subotu, ali predstavnici žutih prsluka takođe su pozvali sledbenika na 41. protest u subotu u Bijaricu.

Akcije "neposlušnosti" planirane su i za nedelju.

Ovog vikenda, tokom trajanja samita G7 u Bijaricu, više hiljada pripadnika specijalne policije blokiraće prilaz tom gradu u Francuskoj. 

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Goli život  
23:00  Parovi - Live  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro