Izvor:
21.08.2019 u 16:41
0

EVROPSKA UNIJA SPREMNA ZA MIGRANTE: Počinje premeštaj oko osamdeset hiljada migranata sa spasilačkog broda u Italiji!

Evropska unija je spremna da nadgleda premeštaj više od 80 migranata sa spasilačkog broda u Italiji.

– Spremni smo da koordinišemo proces premeštanja i pružimo operativnu podršku italijanskim vlastima– izjavila je portparolka Evropske komisije Nataša Berto.

Zajedno sa italijanskim kolegama, agencije EU za bezbednost granica i azil će ispitati 83 osobe kako bi se utvrdilo da li im je potrebna međunarodna zašita.

Prethodno je objavljeno da će pet država EU prihvatiti migrante sa humanitarnog broda "Open Arms", koji je skoro tri nedelje bio zarobljen u vodama u blizini italijanskog ostrva Lampeduza.

Španija, Francuska, Nemačka, Luksemburg i Portugal će poslati timove koji će registrovati i intervjuisati migrante, obaviti neophodne provere i aranžmane za njihov premeštaj.

I Rumunija se ponudila da prihvati neke od migranata, ali da zasada za to nema potrebe.

Migranti, mahom iz Afrike, evakuisani su juče sa broda nakon naloga tužioca u italijanskom gradu Agriđentu.

Tužilaštvo je u utorak naložilo zaplenu broda "Open arms", kao i momentalnu evakuaciju svih izbeglica na brodu.

Kako je prenela agencija Ansa, ta odluka je doneta nakon što je glavni tužilac obišao brod tokom popodneva zajedno sa ekipom lekara.

Brod, na kojem se nalazilo gotovo 100 migranata, nalazio se kod Lampeduze tokom proteklih 19 dana, jer mu nije bio dozvoljen pristup italijanskim lukama.

Izvor: B92
Foto. Twitter/Les Echos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter