POČINJE RAT IZMEĐU SIRIJE I TURSKE: Sirijski avioni bombardovali Tursku vojsku! (FOTO, VIDEO)

 

Hoće li Turska i Sirija zvanično zaratiti?!

Sirijske vazduhoplovne snage (SyAAF) jutros su bombardovale militante u južnom Idlibu u momentu kada turska vojska šalje konvoj prema gradu Kan Šejkunu. Tokom napada, međutim, sirijske vazduhoplovne snage umalo su pogodile turski vojni konvoj koji je prolazio tim područjem.

Podržana ruskim vazdušnim napadima, Sirijska arapska vojska jutros je, kako se izveštava, ušla u zapadni sektor Kan Šejkuna posle žestoke razmene vatre s džihadistima Hadžat Tahrir al-Šama.

Prema vojnom izvoru u obližnjoj Hami, Sirijska arapska vojska neprestano napreduje ka zapadnoj i severozapadnoj osi Kan Šejkuna, uprkos snažnom otporu džihadističkih snaga.

Ako bi sirijska vojska uspela da preuzme kontrolu nad Kan Šejkunom, to bi bio veliki udarac džihadistima u južnom Idlibu, budući da sam grad služi kao ključna tačka na njihovom putu snabdevanja iz grada Idliba.

U isto vreme, džihadisti su poslali veliki broj pojačanja u južnu oblast provincije Idlib da pomognu u odbrani grada i ove regije.

Među pojačanjima je bilo nekoliko jedinica iz Nacionalnog oslobodilačkog fronta (NLF) koje podržava Turska, a koji su prethodno raspoređeni u regionu Afrin u severozapadnom delu provincije Alepo.

Nedavna zaostajanja militanata u južnom Idlibu naterala su tursku vojsku da preduzme mere u nastojanju da zaustavi napredovanje sirijske vojske.

Prema preliminarnim izveštajima iz Idliba, turska vojska je stigla je u Kan Šejkun nakon što je jutros u grad poslala dva konvoja. Izveštaji tvrde da je turska vojska već započela uspostavljanje osmatračnice u delu Dahret Nimra u Kan Šejkunu.

Ovim potezom turska vojska nastoji da zaustavi napredovanje Sirijske arapske vojske u Kan Šejkunu i spasi snage militanata koje nisu u stanju da zadrže svoju poziciju u južnom Idlibu.

Od početka avgusta, džihadisti su izgubili veliki deo teritorije u severnoj Hami i južnom Idlibu što je podstaklo sirijsku vojsku da pokuša prvi put da zauzme strateški grad Kan Šejkun, što bi bio ne samo udar na militante, već i na turske oružane snage.

Lokacija Kan Šejkuna duž autoputa Hama-Idlib čini njegovo zauzimanje visokim prioritetom Vrhovne komande sirijske vojske; podjednako je važan za militante, koji se oslanjaju na ovaj put, kako bi ponovo mogli da snabdevaju svoje borce u severnoj Hami.

 

 

 

 

Izvor: Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Live
02:30   Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro