29°C

Beograd

IRANSKI TANKER NAPUŠTA GIBRALTAR!

Pomorski posrednik za iranski tanker Ričard De la Roza, koji je zadržan u Gibraltaru, izjavio je da je brod spreman da napusti Gibraltar danas ili sutra.

I to bez obziran na američke pokušaje da ga u poslednjem trenutku ponovo zaplene.

De la Roza, direktor kompanije Atrašip koja je sređivala papire za taj tanker u ovoj britanskoj prekomorskoj teritoriji, izjavio je da on može da isplovi u narednih "24 do 48 časova", odnosno kada nova posada, koja je u Gibraltaru, preuzme svoje dužnosti na brodu.

- Brod prolazi kroz neke logističke promene koje su uslovile kašnjenje njegovog polaska - Izjavio je on Asošijetit presu.

Njegova izjava došla je dan nakon što su SAD izdale nalog za zadržavanje ovog tankera zbog kršenja sankcija koje su SAD uvele Iranu. Međutim, nije jasno da li to može da se završi u roku od 24 sata, jer vlasti Gibraltara ističu da svaki takav nalog mora da prođe kroz lokalnu sudsku proceduru.

De la Roza je rekao da je nova posada sačinjena od Indijaca i Ukrajinaca, da ih je iznajmio indijski menadžer broda koji još nije obavešten o destinaciji na koju će se uputiti tanker.

Tanker koji nosi 2,1 milion barela iranske sirove nafte, bio je zadržan oko mesec dana u Gibraltaru pod optužbom da, navodno, pokušava da krši sankcije koje je EU uvela Siriji.

To je izazvalo tenzije u odnosima Londona i Teherana i dovelo do iranske zaplene britanskog tankera u Oruskom prolazu.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar