Izvor:
15.08.2019 u 20:26
0

AMBASADA RUSIJE: Nije tačna informacija o trovanju policajca!

Vest o tome da je i jedan policajac otrovan gasom novičok, te da je on četrvta žrtva tog agensa u Solsberiju nije tačna, saopštila je danas ambasada Rusije u Londonu, a povodom ranijeg saopštenja britanske Metropoliten policije.

Ambasada navodi da nije jasno zašto se za "tako važnu činjenicu" čuje tek godinu i po dana posle incidenta.

– Oni pominju neki ''drugi metod'' otkrivanja tragova nervnog agensa koji je samo sada korišćen. Zbog toga, ali uzimajući u obzir i brojne kontradikcije u prethodnim saopštenjima britanskih zvaničnika, današnja informacija nema kredibilite – rekao je pres sekretar ambasade.

On je dodao da britanski zvaničnici nastavljaju da odbijaju saradnju sa Rusijom u slučaju incidenta u Solsberiju i da odbijaju da objave informacije o zdravlju i mestu gde se nalaze ruski državljani Sergej i Julija Skripalj.

– Jasno je da je razlog za takvo ponašanje to što objavljivanje svih detalja incidenta nije u interesu Londona – rekao je ruski diplomata.

Britanska Metropoliten policija saopštila je ranije danas da postoji četvrta žrtva incidenta u Solsberiju i da je u pitanju policajac koji je stigao na mesto događaja neposredno posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

– Policajac, koji ne želi da njegov identitet bude otkriven imao je u vreme incidenta simptome izlaganja veoma maloj količini novičoka. Policajac je na vreme primio odgovarajuću terapiju i ubrzo se vratio na dužnost – navedeno je u saopštenju.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine nađeni otrovani u mestu Solsberiju a otrovna hemikalija je bila na kvaki na vratima. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici. London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u ŠSR.

Moskva je odbacila optužbe Ujedinjenog kraljevstva, navodeći da program koji je imao za cilj razvijanje takve supstance nije postojao ni u Sovjetskom Savezu ni u Rusiji.

Britanska vojno-hemijska laboratorija u Porton Daunu nije uspela da utvrdi poreklo materije koja je otrovala Skripaljeve, prenela je ruska agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter