Izvor:
08.05.2016 u 00:54
0

VELIKA ANALIZA NEMAČKIH MEDIJA: Erdogan je novi CEZAR

Nemački mediji pišu da u Evropskoj uniji raste zabrinutost za razvoj demokratije u Turskoj i opstanak sporazuma između EU i Turske o izbeglicama nakon najavljenog odlaska premijera te zemlje Ahmeta Davutoglua i izricanja višegodišnjih zatvorskih kazni novinarima, prenosi Dojče vele.

"Ziddojče cajtung" navodi da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkrio novu formu "cezarizma" i da se, ističe list, neće smiriti sve dok ne ostvari svoj ideal "osmanskog predsednickog sistema".

"Svako ko je sve svoje nade ulagao u reformatora Erdogana, sada na delu vidi rezultat neobuzdane želje za vlašću. Nada u pluralisticku i demokratsku Tursku topi se sa svakim uhapšenim novinarom, sa svakim novim zakonom o bezbednosti koji se usvoji u parlamentu, sa svakom samovoljnom reakcijom na opravdane ponude EU za saradnju", ocenjuje list.

"Manhajmer morgen" se pita da li promene u vrhu vlasti u Turskoj znače i propast sporazuma EU-Turska o povratku izbeglica.

"Nakon ostavke premijera Davutoglua u Berlinu i Briselu zvone zvona za uzbunu. On je uložio veliki napor i borio se za sklapanje sporazuma. Pri tome se dokazao kao partner od poverenja. Nasuprot tome, predsednik Erdogan želi da iz sporazuma izvuče političku korist za sebe. On izbeglice koristi kao oružje protiv EU", zaključuje ovaj list.

"Vestfelišen nahrihten" ocenjuje da se "Erdogan već oprostio od EU" i podseća da je turski predsednik odbio zahtev EU da izmeni Zakon o borbi protiv terorizma.

"Erdogan omalovažava EU kada porucuje ''mi idemo našim, a vi idite svojim putem''. Signali koje šalje Ankara ne znace ništa dobro. Brisel bi polako morao da zauzme jasan stav i da, za početak, prekine pristupne pregovore sa Turskom", navodi list.

"Frankfurter rundšau", s druge strane, smatra da "ko kritikuje nedemokratsko ponašanje predsednika Turske, taj mora govoriti i o greškama vlade u Berlinu i EU".

"Onaj ko traži oštriji stav EU prema Erdoganu zbog toga što je on pokrenuo konflikt sa Kurdima, što deluje protiv novinara, što se rešio premijera Davutoglua i što teži autokratskom predsednickom sistemu, taj ne sme da zaboravi da su se (nemačka kancelarka) Angela Merkel i EU našli na lošoj poziciji", poručuje list.

Rec je o sporazumu o povratku izbeglica koji je sklopljen sa Turskom, navodi list.

"Drugim rečima: ko ozbiljno kritikuje Erdogana, taj na kraju mora povesti i raspravu o prekidu izolacionisticke politike koju vode Brisel i Berlin", zakljucuje "Frankfurter rundšau".

Izvor:Tanjug
Foto: Wikimedia.org

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter