Izvor:
17.06.2019 u 13:12
0

FRANCUSKA: 38 srpskih stipendista nastavlja školovanje!

U školskoj 2019 – 2020. godini, 38 studenata iz Srbije nastaviće studije u Francuskoj koje će stipendirati francuska Vlada, a studenti su danas u Francuskom institutu upoznati o državi u kojoj će nastaviti školovanje.

Među stipendistima je dvadeset i troje studenata master 2 i doktorata u komentorstvu, koji imaju potpune stipendije, koje podrazumevaju pokrivanje troškova administrativnog upisa na fakultet, socijalnog osiguranja i troškove života u Francuskoj.

Uz postdiplomce, 15 gimnazijalaca otići će u Francusku na osnovne studije, a njihova stipendija podrazumeva da plaćaju istu školarinu kao i francuski studenti – 300 evra godišnje, u odnosu na cenu za strane studente koja iznosi oko 3.000 evra godišnje.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni čestitao je studentima koji su dobili stipendije navodeći da su odradili jako zahtevan posao i dodao da će od sada pripadati porodici od skoro 350.000 studenata koji iz čitavog sveta odlaze u Francusku da studiraju.

Francuska voli reforme, a jedna od važnijih ima za cilj da u Francuskoj godišnje studira pola miliona stranih studenta, rekao je Mondoloni i dodao da je poseban napor učinjen kada je Srbija u pitanju, jer je to zemlja koja je kandidat za evropske integracije.

Prema njegovim rečima, Francuska je četvrta zemlja u svetu po prijemu stranih studenata i zemlja velikih inovacija.

– Pored kulturne baštine koja je poznata, 31 preduzeće iz Francuske se nalazi na listi prvih 500 preduzeća u svetu, a i zemlja je inovacija u oblasti digitalnih tehnologija – ispričao je Mondoloni i istakao da su studije u Francuskoj visokog kvaliteta, a da nisu skupe kao što je slučaj u nekim drugim zemljama.

Izrazio je nadu da će stipendisti ostati privrženi Francuskoj nakon studija, kao i da će nakon povratka u Srbiju ostati u kontaktu sa Francuskim institutom i postati članovi Udruženja studenata koji su studirali u Francuskoj, a kojih sada ima oko 200.

– Naša želja je da postanete članovi tog udruženja i da nastavite da doprinosite francusko-srpskoj saradnji – rekao je francuski ambasador.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Viktor Nedović čestitao je u ime Ministarstva svim stipendistima koji su u velikoj konkurenciji obezbedili sebi mogućnost da nastave studije u Francuskoj.

Kako je naveo, značaj obrazovanja za studente u novom okruženju je jako važan kako sa aspekta podizanja njihovih saznanja i iskustva, ali i njihovog uticaja na ono što će se dešavati u zemlji nakon njihovog povratka.

– Ministarstvo prosvete smatra i vidi saradnju sa Francuskom kao jednan od ključnih prioriteta saradnje u međunarodnim okvirima, a saradnja se odvija na mnogim nivoima u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija – rekao je Nedović i naveo da Srbija i Francuska imaju programe saradnje koji se finansiraju sa obe strane.

Prema njegovim rečima, od stipendista se očekuje da se kroz određeno vreme vrate u Srbiju i da kroz povremene odlaske i komunikaciju sa Francuskom u zemlji nastave razvoj svojih karijera.

– Država pokušava da nađe mogućnost i stvori povoljan ambijent za to, a jedna od bitnih stvari je postojanje Fonda za investicionu delatnost i Fonda za nauku – kazao je Nedović.

Navodi da Francuska i Srbija imaju programe saradnje koji se tiču mobilnosti, a za koje se očekuje da današnji stipendisti u budućnosti budu nosioci projekta koji nosi ime "Pavle Savić".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter