Izvor:
18.05.2019 u 16:46
0

ANGELA MERKEL PORUČILA: Berlin „načelno podržava“ evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana!

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Berlin "načelno podržava" evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali da "pritom treba uzeti u obzir da kriterijumi moraju biti ispunjeni".

Evropsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali treba uzeti u obzir da kriterijumi za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem – rekla je Merkel u Zagrebu posle susreta sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovičem.

Nemačka predsedava Evropskom unijom nakon Hrvatske koja tu funkciju preuzima u prvom polugodištu iduće godine te je kao jedan od svojih prioriteta odredila jačanje evropske perspektive jugoistoka Europe.

Plenković je u tom kontekstu podsetio na sastanak čelnika EU i zapadnog Balkana koji će se iduće godine održati u Zagrebu na temu proširenja.

Merkel je rekla i da je izvesno da će se Hrvatska tokom mandata nove Evropske komisije pridružiti šengenskom prostoru i evrozoni.

Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Nemačka tu želi biti partner – kazala je ona.

Merkel je u Zagreb doputovala kako bi dala podršku pred evropske izbore. U Zagrebu je i kandidat EPP-a za čelnika EK Manfred Veber i kasnije će se s njim obratiti na predizbornom skupu HDZ-a koji će se održati u zagrebačkoj Ciboni.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter