Izvor:
17.05.2019 u 15:25
0

KINESKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Kina protiv jednostranih sankcija SAD prema Iranu!

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je danas iranskom ministru inostranih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu da se Kina apsolutno protivi jednostranim sankcijama koje su SAD nametnule Teheranu.

Kina podržava Iran da zaštiti svoja legitimna prava i razume situaciju u Iranu, rekao je Vang na sastanku sa Zarifom u Pekingu, navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Zarif je doputovao u Peking nakon posete Japanu koji je poput Kine, jedan od glavnih uvoznika sirove nafte iz Persijskog zaliva, u sklopu intenzivnih diplomatskih napora za spašavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila usred krize koja se odvija između Irana i SAD.

Iranska novinska agencija IRNA je citirala Zarifa koji je u Pekingu rekao da je međunaraodna zajednica uglavnom izdavala saopštenja umesto da sačuva sporazum.

Američki predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma šest svetskih sila sa Iranom iz 2015. i nametnuo je Iranu široke sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju.

Nakon što je Trump povukao Ameriku iz sporazuma, drugi potpisnici – Evropska unija, Francuska, Britanija, Kina, Rusija i Nemacka – pokušavaju da ga spasu.

Iran je nedavno upozorio da će nastaviti obogaćivanje urana na višem nivou ako novi sporazum ne bude postignut do 7. jula.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter