Izvor:
17.05.2019 u 12:20
0

TAJVAN : Parlament legalizovao istopolne bračne zajednice!

Parlament Tajvana je prvi u Aziji legalizovao istopolne brakove izglasavanjem novog zakona.

Tokom 2017. godine, ustavni sud ove zemlje je doneo presudu da istopolni parovi imaju pravo na legalni brak.

Parlament je dobio rok od dve godine i obavezu da uvede izmene do 24. maja.

Zakonodavci su raspravljali o tri različita zakona o legalizovanju istopolnih bračnih zajednica – od kojih je prošao onaj najprogresivniji.

Druga dva predloga, koje su predložili konzervativci, određivali su partnerstva kao „istopolne porodične veze“ ili „istopolne zajednice“ umesto kao „brakove“.

Predlog zakona koji je dala vlada je takođe i jedini koji je obuhvatao i ograničena prava za usvajanje dece.

Stotine ljudi koji podržavaju prava LGBT osoba okupile su se ispred zgrade parlamenta u glavom gradu Taipeiju da bi dočekali istorijsku odluku.

Nešto ranije istog dana, tajvanski predsednik Tsai Ing-ven napisao je na Tviteru da ovo ostrvo ima „šansu da stvori istoriju“ ovim glasanjem.

Do promena je došlo uprkos oštrim reakcijama javnosti na odluku suda 2017. godine, što je nateralo vladu da održi niz referenduma

Rezultati su pokazali da je većina glasača u Tajvanu protiv legalizacije istopolnih brakova, govoreći da je definicija braka zajednica muškarca i žene.

Zbog toga, Tajvan je saopštio da neće menjati postojeću definiciju braka u građanskom zakonu, već će umesto toga usvojiti poseban zakon o istopolnim brakovima.

Izvor: BBC na srpskom
Foto: Youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter